Målsägarebiträdena Jessica Sandberg, Göran Hjalmarsson och Gustaf Linderholm höll en pressträff under den andra dagen av rättegången om lastbilsattacken på Drottninggatan.
Målsägarebiträdena Jessica Sandberg, Göran Hjalmarsson och Gustaf Linderholm höll en pressträff under den andra dagen av rättegången om lastbilsattacken på Drottninggatan. Bild: Fredrik Sandberg /TT

Utredningen får beröm: "Bildmaterialet unikt"

Med hjälp av bilder från övervakningskameror kan Rakhmat Akilovs framfart följas, innan, under och efter attacken.
Samtidigt som utredningen får beröm, väntar många av de målsägande på att få svar från Akilov.
– De vill ha svar på frågan hur kunde du? Och varför? säger målsägandebiträdet Göran Hjalmarsson.

ANNONS
|

Under en av onsdagens pauser under rättegången efter dådet på Drottninggatan i april förra året höll målsägandebiträdena Jessica Sandberg, Göran Hjalmarsson och Gustaf Linderholm en presskonferens inför de samlade medieuppbådet.

Advokaten Göran Hjalmarsson, uppgav att de talade för alla målsägandebiträden och berättade att det varierar hur personerna som blev utsatta för Akilovs attentat har resonerat kring att själva följa rättegången.

"De vill ha svar på frågan hur kunde du?"

En del har velat hålla sig så långt borta som möjligt från rättegången, andra vill få svar från gärningsmannen själv.

– De vill ha svar på frågan hur kunde du? Och varför? berättade Göran Hjalmarsson.

Målsägandebiträdena berättade också att deras klienter var tacksamma för att tingsrätten beslutade att spela upp de mest fasansfulla filmerna från när människorna blev påkörda den 7 april i fjol inför stängda dörrar under onsdagens förhandlingsdag.

ANNONS

Under presskonferensen passade målsägandebiträdena också på att hylla utredningen för det rika bildmaterialet som åklagarna har visat upp. Materialet beskriver i detalj hur Akilov rör sig innan, och efter attacken.

"Det digra bildmaterialet är unikt", var deras omdöme.

ANNONS