Utbildning får kritik efter dramatisk krasch

ANNONS
|

Statens haverikommission har utrett olyckan som inträffade i januari förra året och konstaterar nu att instruktören försökte demonstrera en avancerad flygning, som inte är tillåten enligt flygplanets handbok, rapporterar SVT Nyheter Västmanland.

Flygplanet var av modell Diamond DA42. Ombord fanns en instruktör i 50-årsåldern och två 25-åriga elever från en flygutbildning i Västerås.

När instruktören skulle visa en typ av överstegring mer än en kilometer upp i luften gick planet in i en spinnrörelse. Efter drygt en halv minut kraschade det i ett skogsområde. En av eleverna kastades ut ur planet sedan en trädstam trängt in. Därefter slog planet ner i marken och totaltförstördes.

ANNONS

Den farliga övningen var en bidragande orsak till olyckan, enligt haverikommissionen.

Samtiga ombord var norrmän, och enligt NRK fick de benbrott, brutna revben och sår.

Skolan får nu kritik för att den inte har strukit övningen ur sitt program. Haverikommissionen anser att flyglektionen var dåligt planerad och att det inte fanns skäl att göra en så farlig övning med elever.

Olyckan visar också att det finns brister i myndigheternas föreskrifter för flygutbildningar. Därför vill haverikommissionen nu att Europeiska byrån för luftfartssäkerhet (EASA) tar fram vägledande material vad gäller riskfyllda övningar inom flygutbildningar.

TT

ANNONS