UPPTÄCKTEN: Delfin simmade i Öresund

Att se en lekfull delfin i nordiskt vatten hör inte till vanligheterna. Men under torsdagens båttur utanför Helsingör, hittade man en nyfiken filur - som simmade runt båten i dryga timmen. – Det var jättehäftigt att se, jag har aldrig sett någon så nära förut, säger Kristian Vedel, djurskötare på Öresundsakvariet.

ANNONS
|

Det var under torsdag morgon som ett gäng djurskötare och havsbiologer från Öresundsakvariet åkte ut på en båttur. Strax norr om Ven i Öresund fick de syn på en delfin - något som enligt Kristian Vedel, djurskötare på akvariet, är högst ovanligt, som hd.se skrivit om.

– Jag tror att det var ungefär 15 år sedan som man såg en delfin i Öresund. Det kändes coolt, vi är vana att se olika typer av valar, men delfiner har vi inte sett så nära i nordiskt vatten, berättar han om upptäckten.

Kristian menar att det verkar ha rört sig om fem delfiner som simmade runt dem.

ANNONS

– Det såg ut som att det var en flock, eller en delfinfamilj som var en bit ifrån, men det var en av dem delfin som simmade runt oss och visade sig då och då, säger han.

"De kommer hit för att äta"

Delfinen i fråga var en så kallad sadeldelfin och den uppenbarar sig vanligtvis inte i Nordiskt vatten, utan trivs bäst i ett varmare klimat. Men ibland har man tur, och enligt Kristian tror han att det kan bero på olika saker, men främst en.

– Det finns mycket fisk i våra vatten. De kommer hit för att äta, säger han.

Under turen filmade och fotograferade båtresenärerna den ovanliga upptäckten, men att känna på delfinen, säger akvariet nej till.

– Man får aldrig röra vilda djur. Allt ska ske på deras villkor. Det är mer vanligt i USA att delfiner används som en turistattraktion, men här är det mer strikt, förklarar Kristian Vedel.

ANNONS