Förskoleupproret har samlat in berättelser från en illa fungerande vardag på svenska förskolor. Arkivbild.
Förskoleupproret har samlat in berättelser från en illa fungerande vardag på svenska förskolor. Arkivbild.

Uppror mot nedrustningen av förskolan

En ensam barnskötare med ansvar för 19 barn, verksamhet som liknar förvaring och stressrelaterade sjukskrivningar. Genom 1 500 självupplevda berättelser om vardagen i den svenska förskolan hoppas Förskoleupproret kunna åstadkomma förändring.

ANNONS
|

I dag släpps de 1500 berättelser som samlats in under #pressatläge där förskolechefer, förskollärare, barnskötare och vårdnadshavare uppmanats att berätta om sina erfarenheter om den svenska förskolan.

Bakom initiativet står gruppen Förskoleupproret som arbetare för bättre villkor för anställda och barn i förskolan och som på kort tid samlat 19000 medlemmar.

"Sjunkande skepp"

Samtliga berättelser vittnar om hur förskolan "håller på att falla sönder" och där många liknar förskolan vid "ett sjunkande skepp".

En barnskötare i Borås berättar om när hon blev ensam med 19 barn när två kollegor blev akut magsjuka, andra skriver om omfattande stressrelaterade hälsoproblem bland personalen, barn som är ledsna och en verksamhet som allt mer liknar förvaring.

ANNONS

- Vi hoppas att #pressatläge ska fungera som en väckarklocka och leda till blocköverskridande satsningar på förskolan, säger Katrin Nörthen, legitimerad förskollärare och en av dem som tog initiativet till att samla in berättelserna.

"Det är allvar"

På måndagen lämnas berättelserna över till Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand och till Tobias Baudin, ordförande för Kommunal. Någon gång den närmsta tiden ska representanter för Förskoleupproret även träffa utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) för att överlämna vittnesmålen.

Katrin Nörthen säger att förskolans personal inte tagits på allvar när de berättat om hur det fungerar i vardagen ute på landets förskolor.

- Det har tidigare uppfattats som gnäll och det är oförskämt att kalla en hel yrkeskår för gnälliga. Men nu har vi gått samman och sagt att det här inte kan fortsätta. Det här är allvar och baserat på verklig kunskap, säger hon.

ANNONS
TT

Fakta: Förskoleupproret

Förskoleupproret startades i november 2013 som en Facebookgrupp av några pedagoger i förskolan. Gruppen växte snabbt och har nu knappt 19000 medlemmar.

Gruppen arbetar för bättre förutsättningar i förskolan för både barn och pedagoger.

Gruppen arbetar bland annat för mindre förskolegrupper och högre personaltäthet, resurser till barn med särskilda behov, fortbildning och kurser på arbetstid för personalen, ökad lön och färre kringuppgifter för personalen.

Källa: Förskoleupproret

ANNONS