Miljöpartiets partisekreterare Anders Wallner säger att MP upplever en av sina svåraste perioder, jämförbart med när partiet åkte ur riksdagen 1991. Arkivbild.
Miljöpartiets partisekreterare Anders Wallner säger att MP upplever en av sina svåraste perioder, jämförbart med när partiet åkte ur riksdagen 1991. Arkivbild.

Uppgifter: Vill peta MP-språkrören

Miljöpartiets valberedning vill avsätta språkrören Åsa Romson och Gustav Fridolin, enligt uppgifter till SVT Nyheter. Uppgifterna avfärdas som rena spekulationer och valberedningens ordförande uppger för TT att arbetet fortfarande pågår.

ANNONS
|

Miljöpartiet noterar de sämsta opinionssiffrorna på tio år och upplever sin kanske svåraste tid på 25 år. Inför kongressen om en vecka pågår en strid om språkrören i partiet.

Nu anser valberedningen att förtroendet för språkrören är så lågt att de ska ersättas.

Även om förtroendet för Romson är lägre än för Fridolin vill valberedningen inte bara "peta" bort henne eftersom språkrörsfunktionen innebär ett delat ansvar. Om ett språkrör ska bort bör båda kliva av, resonerar valberedningen enligt SVT.

Ett problem är att det saknas kandidater eftersom båda språkrören förklarat att de vill sitta kvar.

ANNONS

Finansmarknadsminister Per Bolund har sagt nej till valberedningen men det kan förändras om Fridolin frivilligt träder tillbaka, enligt SVT:s uppgifter. Biståndsminister Isabella Lövin sade så sent som i onsdags att hon inte är en kandidat.

"Rena spekulationer"

Miljöpartiets kommunikationschef Agnetha Boström, tillika presskontakt för valberedningen, avfärdar uppgifterna om att valberedningen vill peta de nuvarande språkrören.

- Det är rena spekulationer, säger hon.

TT: Är det verkligen spekulationer? SVT har ju uppenbarligen fått de här uppgifterna från någon och det ligger ju nära till hands att anta att det är inifrån Miljöpartiet.

- Det kan jag inte spekulera i.

TT har utan framgång sökt ledamöterna i valberedningens arbetsutskott. I ett uttalande till TT säger Joakim Larsson, som är sammankallande i Miljöpartiets valberedning:

"Jag har ingen aning om var de här uppgifterna kommer ifrån, men de är inte från valberedningen. Valberedningens arbete pågår fortfarande."

ANNONS

Lämnar sin post

Partisekreteraren Anders Wallner lämnar sitt jobb i och med kongressen i Karlstad 13–15 maj.

- Vi upplever både en av de svåraste perioderna, som absolut går att jämföra med när vi åkte ur riksdagen, men också en av de starkaste i vårt politiska liv. Vi får igenom mer politik än vad vi har fått någon annan mandatperiod, säger han till TT.

Wallner framhåller att partiet, förutom att sitta i regeringen är med och styr i fler kommuner och landsting än någon gång tidigare.

- Politiskt påverkar vi mycket, men det bär ju inte opinionsmässiga framgångar.

Backat länge

Han säger att noteringen i Sifo, med 4,3 procent i väljarstöd, var "ganska väntad". Granskningen av partiet har varit tuffare, MP:s värderingar har ifrågasatts, men nedgången började långt innan bostadsminister Mehmet Kaplan fick avgå.

- Det är ganska få, tror jag, som kan räkna upp vad Miljöpartiet har åstadkommit i regeringen, säger Wallner och framhåller att ansvaret för det inte ligger hos så många andra än honom själv och partiorganisationen.

ANNONS

MP går för närvarande igenom sitt valmanifest för att pricka av vallöften som uppfyllts. Wallner säger att han är stolt över hur många det, enligt honom, faktiskt rör sig om.

- Jag hoppas att min efterträdare lyckas bättre än vad jag har gjort i att kommunicera gröna framsteg, säger Wallner som tidigt på sin post utmanade Sverigedemokraterna om platsen som tredje största parti. Nu har SD fyrdubbelt upp på MP.

Han tror att frågan om Gustav Fridolin och Åsa Romson ska få fortsätta som språkrör kan klaras av tidigt på kongressen, så att sakpolitiken kan ta över.

- Vi får se vad valberedningen lägger för förslag. Jag har inte sagt något annat än att jag har förtroende för Gustav och Åsa.

Fakta: MP

Miljöpartiet bildades 1981.

1988 kom partiet in i riksdagen.

1991 åkte partiet ut ur riksdagen.

1994 gjorde MP comeback i riksdagen

1995 fick MP 17,2 procent i valet till EU-parlamentet.

2014 fick MP 15,4 procent i valet till EU-parlamentet.

Riksdagsvalet tre och en halv månad senare blev en stor besvikelse för MP, med 6,9 procent.

Den 13–15 maj har partiet kongress i Karlstad. Valen av språkrör skulle ha blivit en odramatisk historia men det är oklart om Åsa Romson och Gustav Fridolin, båda ministrar i S-MP-regeringen, väljs om.

ANNONS