Uppgifter: Unga erbjöds pengar av ryskt tv-team

Ett ryskt tv-team ska, enligt uppgifter, ha erbjudit ungdomar i Rinkeby pengar för att ställa till med bråk framför kameran, rapporterar den danska tv-kanalen Radio24syv. – De kom fram till oss och sa att de ville se lite ”action”. De ville betala oss 400 kronor, säger en Rinkebybo till kanalen.

ANNONS
|

Ett team från en rysk tv-kanal uppges nyligen ha varit i Stockholmsförorten Rinkeby. På plats ska teamet ha försökt förmå personer att ställa till med bråk genom att betala dem pengar, rapporterarden danska tv-kanalen Radio24syv.

Två av varandra oberoende personer uppger för Radio24syv att det ryska tv-teamet ska ha sagt att de var beredda att betala 400 kronor om ungdomarna bjöd på lite "action", enligt uppgifter till kanalen.

– Medan vi snackade med dem kom polisen fram till oss. Vi ville inte göra något av det där som de sa, men när polisen kom sa de ryska journalisterna att det var vi som hade sagt att vi kunde visa dem lite bråk för 400 kronor, säger en Rinkebybo till kanalen.

ANNONS

Han berättar även att han inte vet vilken tv-kanal ryssarna kom ifrån. Däremot har flera ryska medier rapporterat från svenska förorter den senaste tiden, bland annat NTV.

I reportaget från NTV medverkar bland annat SD:s gruppledare i riksdagen, Mattias Karlsson, som säger att migrationen har "gått alldeles för långt". I inslaget rapporterar de även att den amerikanska presidenten Donald Trump ses som en stor hjälte av många svenskar.

"Som mål att begränsa svenska säkerhetspolitiska vägval"

GP har tidigare skrivit om att Säpo har varnat för att Ryssland bedriver ett psykologiskt krig mot Sverige i syfte att manipulera, splittra och påverka demokratiska beslut. I deras årsbok som presenterades i mars 2016 konstaterade Säpo att både beslutsfattare och allmänheten är måltavlor och att påverkan kan ske genom desinformationskampanjer, informationsoperationer och stöd till ytterlighetsrörelser.

LÄS MER:UI: Ryssland försöker desinformera svenskarna

I januari kom en ny studie som visade att spridningen av falska nyheter och militära hot ökar i Sverige.

Studien visar att rysk utrikespolitik har blivit mer offensiv.

-Vår slutsats är att Rysslands strategiska mål är att begränsa svenska säkerhetspolitiska vägval, har Sebastian Åsberg som skrivit artikeln tillsammans med Martin Kragh vid UI sagt efter att studien genomfördes.

"Fördelar i ett kommande val"

Enligt Flemming Splidsboel, forskare vid den danska institutet för internationella studier, är uppgifterna "väldigt intressanta", skriver sajten.

ANNONS

Enligt honom har Ryssland ett intresse av att påverka debatten som flyktingar och asylsökande i Sverige.

– Man skulle kunna tänka sig att den ryska regeringen vill påverka den politiska debatten i Sverige, så att de kan gynna vissa politiska partier i Sverige som har en mer positiv syn på Ryssland, som därför skulle kunna ge fördelar i ett kommande val, säger han till kanalen.

ANNONS