Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

170825-tvavgift-519470_se.gp_1.jpg
Snart kan alla behöva betala public service-avgift. Arkivbild.

Uppgifter: Radio- och tv-avgiften skrotas

Radio- och tv-avgiften ska skrotas och ersättas med en inkomstbaserad avgift som alla ska betala. Det väntas den parlamentariska public service-kommittén föreslå.

 

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Det är källor till Medierna i Sveriges Radio som samstämmigt bekräftar att en omdaning av finansieringen av public service-bolagen är på gång.

Stödet för att behålla det nuvarande avgiftssystemet, kopplat till om man har en fysisk tv-apparat, uppges saknas i riksdagen – vilket bekräftas av Olof Lavesson, moderat ledamot i kommittén.

- Den har överlevt sig själv och håller varken tekniskt eller politiskt, säger han till Sveriges Radio.

Förslaget är inte nytt, men tidigare har det nödvändiga stödet i riksdagen saknats. Vändningen nu ska ha kommit när Socialdemokraterna backat från partiets tidigare motstånd.

- Vi har pekat på möjligheterna att skruva på den lagstiftning som finns i dag, men det finns inga andra partier som delar den uppfattningen, säger Socialdemokraternas mediepolitiska talesperson Gunilla Carlsson till Sveriges Radio.

Den nya avgiften ska vara progressiv och kopplad till den individuella inkomsten, men ha ett tak. Liksom begravningsavgiften är den nya public service-avgiften tänkt att vara en så kallad predestinerad skatt, som behandlas utanför statens budget.

Public service-kommittén ska presentera sitt förslag för regeringen den 17 november.

Fakta: Public service och tv-avgiften

• De svenska public service-bolagen är Sveriges Television, Sveriges Radio och Utbildningsradion.

• Public service finansieras av radio- och tv-avgiften, i folkmun fortfarande omnämnd vid det tidigare namnet "tv-licensen".

• Radio- och tv-avgiften debiteras per hushåll och år och är kopplad till innehav av en fysisk tv-mottagare. Varje hushåll betalar bara en avgift och får ha hur många tv-mottagare som helst.

• Som tv-mottagare räknas all utrustning som är avsedd till att ta emot tv-sändningar, till exempel en tv-apparat, digitalbox eller inspelningsbar dvd-spelare.

• I år är radio- och tv-avgiften 2 340 kronor. Den är lika stor för alla, utan student- eller pensionärsrabatt.

Mest läst