Universitetssjukhus ska undgå privatisering

Försök till privatiseringar av hela eller delar av universitetssjukhus ska stoppas med lag, enligt en proposition till riksdagen. Regeringen slåss mot väderkvarnar och stoppar utveckling, kontrar Anders W Jonsson, Centerpartiet.

ANNONS
|

- Vi kommer att yrka avslag på hela propositionen, säger Jonsson, sjukvårdspolitisk talesperson för C och tror sig kunna tala för hela Alliansen.

Det är oklart om regeringen kan få stöd för förslaget i riksdagen, det hänger på Sverigedemokraterna. TT har sökt SD för en kommentar.

"Stoppar utveckling"

Jonsson säger att det inte finns någon diskussion någonstans om att sälja ett helt universitetssjukhus, inte för Sahlgrenska, inte för Lund och inte något annat heller.

ANNONS

- Det stoppar dessutom utvecklingen i sjukvården. Det som i dag är universitetssjukvård och högspecialiserad vård görs om fem år på en mottagning ute på stan. Säger man då att det inte får göras blir det tvärnit, säger Anders W Jonsson.

Han kan inte tolka det på något annat vis än att regeringen och Socialdemokraterna bara är ute efter att göra en ideologisk markering inför valet nästa år, utan tanke på följderna.

Regeringen säger att propositionen är ett resultat av regeringens överenskommelse med budgetpartnern Vänsterpartiet om "en välfärd utan vinstintresse."

Ännu ingen privatisering

Det finns i dag inget universitetssjukhus som helt eller delvis är privatiserat, men regeringen vill göra det omöjligt i framtiden.

Sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) säger i ett pressmeddelande att universitetssjukhusen har "en strategisk roll för hela sjukvårdssystemet, för forskning, utbildning och högspecialiserad vård."

- Det är angeläget att de hålls samman och förblir i offentlig regi, säger Wikström.

ANNONS

Regeringen vill att lagändringen ska träda i kraft den 1 augusti i år.

TT

Fakta: Universitetssjukhus

Sverige har sju universitetssjukhus.

Ett universitetssjukhus främsta uppgifter är tre: att bedriva avancerad sjukvård i kombination med forskning och utbildning.

Sjukhusen är Karolinska universitetssjukhuset, Sahlgrenska universitetssjukhuset, Skånes universitetssjukhus, Akademiska

sjukhuset, Universitetssjukhuset i Linköping, Norrlands universitetssjukhus och Universitetssjukhuset i Örebro.

Källa: SKL

ANNONS