Många ungdomar vill se hårdare tag mot rökning, enligt en ny undersökning. Arkivbild.
Många ungdomar vill se hårdare tag mot rökning, enligt en ny undersökning. Arkivbild.

Unga vill fimpa rökningen

Mer än varannan ungdom kan tänka sig ett förbud mot tobak i Sverige, enligt en ny undersökning. Stödet för rökförbud under skoltid är ännu högre.

ANNONS
|

Rökförbudet på krogar och restauranger har gällt sedan 2005. Men många svenskar, särskilt de lite yngre, vill se ytterligare förbud mot rökning.

Enligt en undersökning från organisationen A non smoking generation som TT tagit del av är en majoritet till exempel emot rökning på allmänna platser som busshållplatser och uteserveringar. Dessutom är 77 procent positiva till att både elever och personal förbjuds att röka under skoltid.

- Vi skulle välkomna ett förbud mot rökning på skoltid, säger Helen Stjerna, generalsekreterare på organisationen.

ANNONS

- Det är helt absurt att hela samhället håller på att bli rökfritt, men att skolorna är där som det röks mest.

18 år för e-cigg

Att förbjuda rökning just på skoltid är dock inte aktuellt just nu, enligt Annika Strandhäll. Däremot kommer, troligen redan i år, en proposition med en rad andra lagändringar.

- En sak som redan nu kommer, den 1 juli, är en 18-årsgräns på e-cigaretter, säger Strandhäll.

- Men jobbar vi intensivt på en proposition med andra delar, som exponeringsförbud för tobaksprodukter, mer neutrala förpackningar och fler rökfria miljöer på allmänna platser.

Inget totalförbud

Generellt är de tillfrågade i åldrarna 14–18 år lite mer positiva till olika former av rökförbud. Många unga kan också tänka sig ett totalförbud. På frågan om huruvida Sverige borde förbjuda tobak svarar 35 procent av ungdomarna "ja, absolut" och 27 procent "kanske", medan 17 procent svarar nej och 17 procent är tveksamma.

ANNONS

Det är dock osäkert om ett totalförbud mot rökning vore den bästa vägen att gå, enligt Annika Strandhäll.

- Precis som med alkoholpolitiken handlar det om att göra avvägningar. Det här måste göras med klokskap, steg för steg, säger hon.

- Men det är väldigt glädjande att unga människor inser att rökning är farligt och kostsamt för både individen och för samhället.

TT

Fakta: Undersökningen

Novus har på uppdrag av organisationen A non smoking generation intervjuat totalt 1360 personer i en webbpanel, varav 342 personer i åldrarna 14–18 år.

Ungdomarna generellt sett lite mer negativa till rökning.

På frågan om Sverige borde förbjuda rökning svarar 35 procent av 14–18-åringarna "ja absolut" och 27 procent "kanske". 17 procent svarar "nej", medan 17 procent är tveksamma.

Motsvarande siffror för hela befolkningen är enligt undersökningen 24 procent "ja absolut", 18 procent kanske", 31 procent "nej" och 25 procent tveksamma.

Andra siffror ur undersökningen:

95 procent av de tillfrågade är emot att elever röker i grundskolan och nästan lika många tycker att det är fel att röka i närheten av barn.

76 procent är emot rökning på till exempel busshållplatser och andra väntplatser, medan 10 procent tycker att det är okej.

En majoritet, 68 procent, är också emot rökning på uteserveringar, medan 17 procent tycker att det är okej.

ANNONS