Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark på torsdagens pressträff där uppdragen till Migrationsverket och Arbetsförmedlingen för ett kontrollerat flyktingmottagande presenterades.
Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark på torsdagens pressträff där uppdragen till Migrationsverket och Arbetsförmedlingen för ett kontrollerat flyktingmottagande presenterades. Bild: Jessica Gow/TT

Ukrainaflyktingar ska få hjälp att komma i arbete

Flyktingar från Ukraina ska få extra stöd för att snabbt komma in på arbetsmarknaden. På torsdagen fattar regeringen beslut om att ge ett uppdrag till Migrationsverket och Arbetsförmedlingen för att ge hjälp och stöttning.
– Det finns många lediga jobb att söka, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).

ANNONS
|

Regeringen vill inte tillbaka till den situationen landet var i i samband med flyktingvågen 2015. Ett mindre antal småkommuner fick ta ett stort ansvar och flyktingarna blev i alltför hög grad sittande sysslolösa på stora boenden.

Ska komma i egen försörjning

Nu vill man ha ett mer kontrollerat mottagande, där flyktingarna sprids mer jämnt över landet och där så många som möjligt snabbt kommer i egen försörjning.

– Personer från Ukraina och som omfattas av EU:s massflyktsdirektiv har rätt att arbeta i Sverige och utgångspunkten är att man ska kunna försörja sig, genom arbete eller eget sparande, säger Eva Nordmark.

För att underlätta introduktionen på arbetsmarknaden fattar regeringen på torsdagen beslut om att ge ett uppdrag till Migrationsverket och Arbetsförmedlingen att informera om hur arbetsmarknaden fungerar, hur man söker jobb och vilka branscher som har brist på arbetskraft.

ANNONS

– Migrationsverket är ofta den första myndighet man möter, därför är det viktigt att de ser till att informationen når fram. Och för den som söker jobb ska Arbetsförmedlingen vara behjälplig.

Det finns lediga jobb

Arbetsmarknadsministern bedömer att chanserna att komma in på arbetsmarknaden och ordna en egen försörjning är goda.

– Arbetsmarknaden har återhämtat sig efter pandemin, det finns många lediga jobb att söka, så det finns mycket goda förutsättningar att snabbt komma in, säger Eva Nordmark.

Hon säger att det finns ett stort intresse från de flyktingar som kommit hit att få en egen försörjning och från arbetsgivares sida att anställa Ukrainaflyktingar och konstaterar att många redan arbetar. Det rör sig och allt från forskare till säsongsarbetare.

– Vi ser också att det finns företag inom grön industri och tillhandahåller utbildningar.

Regeringen ger under torsdagen ytterligare ett uppdrag till Migrationsverket. Det handlar om att ge en samhällsintroduktion till att flyktingar som kommer, för att informera om hur det svenska samhället fungerar.

– Det är en del i att stärka det svenska mottagandet, säger migrationsminister Anders Ygeman (S).

LÄS MER:Ny lag ska fördela flyktingar jämnt i Sverige

LÄS MER:Så fungerar det för ukrainare som söker skydd i Sverige

Missa inte det senaste om valet 2022

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS