En IS-flagga som beslagtagits i Syrien. Arkivbild.
En IS-flagga som beslagtagits i Syrien. Arkivbild.

Polisen utreder två mord i Irak

Efter uppgifterna om att två svenska medborgare dödats av terrorrörelsen IS i Irak har polisen inlett en förundersökning. Den gäller krigsbrott eller mord.

ANNONS
|

- Det handlar om att två svenska medborgare misstänks ha blivit mördade i Irak, säger Kristian Ljungberg vid polisens nationella mediecenter till TT.

- Jag kan inte säga mer om identitet eller härkomst, mer än att de var bosatta i Sverige.

ANNONS

Utrikesdepartementet kan inte bekräfta uppgifterna om dödsfallen som Expressen publicerade i lördags. Den svenska ambassaden i Irak står i kontakt med de lokala myndigheterna.

- Givet omständigheterna är det inte säkert att vi kommer att kunna bekräfta dödsfall, inte i nuläget i alla fall. Därför hänvisar vi frågorna till polisen, säger Lina Eidmark vid UD:s presstjänst till TT.

Frågan om männen väcktes efter en avrättningsvideo som nyligen publicerades, som Expressen har låtit översätta. I videon anklagas de för att tillhöra en shiitisk milis i samband med att de skjuts ihjäl.

Enligt anhöriga och släktingar som hört av sig till Expressen sedan videon publicerats ska männen – två släktingar i 50- respektive 20-årsåldern från Västsverige – ha saknats sedan slutet av förra året. Männen ska enligt Expressens uppgifter ha rest till storstaden Kirkuk i norra Irak för att hälsa på släktingar före försvinnandet. Båda två ska enligt vänner och anhöriga vara svenska medborgare, medan Expressen skriver att minst en av dem är det.

TT

ANNONS