Fikru Maru, svensk-etiopisk hjärtläkare, har suttit häktad i Etiopien sedan maj 2013.
Fikru Maru, svensk-etiopisk hjärtläkare, har suttit häktad i Etiopien sedan maj 2013.

Domstolen skjuter upp domen mot Maru

Domstolen i Etiopien skjuter upp domen mot den svensk-etiopiske hjärtläkaren Fikru Maru med en vecka. Det meddelar UD och hans advokat Hans Bagner efter ett tidigare, felaktigt, besked om att Maru fällts.

ANNONS
|

- I våra besked som vi har fått handlar det om att domstolen har beslutat att skjuta upp förhandlingen till torsdagen den 6 oktober, säger Patric Nilsson vid UD:s presstjänst till TT.

Tidigare under torsdagen meddelade Bagner att Maru fällts, men tog senare tillbaka uppgiften.

- Domstolen meddelade att nästa torsdag så kommer man med ett beslut i skuldfrågan. Om det blir så att han anses skyldig till ett eller flera brott, kommer man behöva ytterligare några dagar på sig för att komma fram till en påföljd, säger Bagner till TT.

ANNONS

Kritiskt tillstånd

Fikru Maru har suttit fängslad i Etiopien sedan i maj 2013. För några veckor sedan flyttades han från högsäkerhetsfängelset utanför huvudstaden Addis Abeba till ett sjukhus på grund av en kollapsad lunga. Hans Bagners förhoppning är att domstolen antingen frikänner Maru eller utdömer ett straff som är kortare än de tre och ett halvt år som han suttit häktad.

- Han behöver en operation som inte går att utföra i Etiopien och han måste därför flygas i väg, säger Bagner.

- Läkare menar på att det handlar om dagar, om han inte får en operation så kommer han dessvärre att dö.

Hans Bagner vill att statsminister Stefan Löfven besöker Fikru Maru på sjukhuset för att uppmärksamma frågan. Löfven har besökt landet vid tre tillfällen sedan 2015, men har inte träffat Maru personligen.

"Ett misslyckande"

- Vi har ett exempel på det när de svenska journalisterna satt fängslade. Då åkte Carl Bildt ner och träffade dem, och det var naturligtvis en markering som gick hem, säger han och syftar på fallet med Martin Schibbye och Johan Persson.

ANNONS

TT: Hur nöjda är ni med Sveriges insats?

- Man kan bara konstatera att det inte har hänt någonting på väldigt lång tid, så det får väl anses vara ett misslyckande.

Sveriges linje är att inte lägga sig i vilket beslut Etiopien fattar, men att domen inte ska skjutas upp, enligt UD.

- Vi har sagt i den här intensiva fasen att vi är väldigt angelägna om att rättegången ska fullföljas utan någon fördröjning. Vi är väldigt tydliga där, säger Patric Nilsson.

Fakta: Fikru Maru

Den svenske hjärtläkaren Fikru Maru greps i maj 2013. Först efter sex månader fick han veta att han var misstänkt för att ha mutat Etiopiens tullminister. Fikru Maru anklagas för att ha mutat sig fri efter att flera år tidigare ha fastnat i tullen med sjukhusutrustning som skulle användas på hans klinik i huvudstaden Addis Abeba. Sjukhuset är finansierat från Sverige av bland annat statliga Swedfund.

Ett 70-tal personer drogs in i härvan kring tullministern, men cirka hälften av dem är nu släppta. Fikru Maru förnekar brott.

ANNONS