Bild: TT 
Bild: TT 

Ubåtsfallet – mobilerna kan vara viktiga pusselbitar

Dansk polis söker efter Kim Wall och Peter Madsens Iphones på havets botten. Anledningen är att de kan innehålla viktig information för mordutredningen, detta rapporterar Ekstrabladet.

ANNONS
|

För cirka två veckor sedan hittades det senaste fyndet i ubåtsfallet, vilket varKim Walls huvud i en påse. Nu hoppas dansk polisatt hittaytterliga fynd –Kim Wall och Peter Madsens IPhones, då de kan innehålla information som kan vara avgörande för mordutredningen.I två och en halv månad har dansk polis därför sökt efter mobiltelefonerna på havets botten.Trots att telefonerna har legat i haveten lång tid är det inte omöjligt att återskapa innehållande data, säger Martin Frederiksen, chefstekniker på firman Recoverit, till Ekstrabladet. Men att mobilerna tros ha legat i saltvatten kan göra det svårare.

– Saltvatten är extremt frätande, framförallt på de elektroniska lödningarna. Ju längre tid den legat i saltvatten, desto större är sannolikheten för en allvarlig skada på flera delar av telefonen, säger han till tidningen, sägerMartin Frederiksentill Ekstrabladet.

ANNONS

Läs mer:GW:s teori: "Madsen ströp Kim Wall"

IPhones är mer komplicerade

Men enligt honom har det hänt flera gånger att de har kunnat återställa information,trots svåra skador.

– Vi hade till exempel en hårddisk som vi lyckades återskapa data från, trots att den legat i hamnen i sex månader, säger Martin Frederiksen.

Det som dock kan göra detsvårare är att det handlar omtelefoner. Enligt Martin Frederiksen är specielltiPhones komplicerade då deinnehåller ett speciellt chip som krypterar filerna. Men det är inte omöjligt menar Martin Frederiksen, som tidigare har hjälpt polisen i liknande fall, och detta äranledningen till att polisen fortfarande söker efter mobiltelefonerna.

Läs mer:Madsen till bekant: Dumpa kroppen i Kögebukten

.

ANNONS