Tydligt nej till Nato på kongressen

ANNONS
|

I det första förslaget till politiska riktlinjer på området stod "ett medlemskap i Nato är inte aktuellt".

En för mild skrivning, enligt flera ombud och efter överläggningar på lördagskvällen ändrades det till: "Vi säger nej till medlemskap i Nato". En ändring som en rad ombud hyllade från talarstolen.

– Det känns väldigt bra att vi fått med den skrivningen i riktlinjerna säger Kenneth Persson, Dalarna.

Thomas Hammarberg, ombud från Stockholm och tidigare generalsekreterare i Olof Palmes internationella centrum, säger att man kan ha fått intryck att Sverige är på väg mot ett Natomedlemskap i takt med att vi utökat det militära samarbetet med andra länder.

ANNONS

– Därför är det bra att vi säger rent ut att vi inte söker Natomedlemskap. Det betyder allt, säger han.

Försvarsminister Peter Hultqvist håller med om att det är viktigt att göra en tydlig markering att det inte är aktuellt med ett Natomedlemskap. Däremot tycker han att det går mycket väl att samarbeta, utan att det ska tolkas som ett närmande till Nato.

– Det är ingen glidning. Antingen är man gravid eller så är man inte gravid, om man gör en liknelse, säger han.

Enigheten var inte lika stor om skrivningarna kring vapenexport. Här tog kongressen 2013 ställning för att det ska finnas ett demokratikriterium för vapenexport och ett regeringsproportion är på gång senare i år.

Men Ulf Bjereld, ordförande i Tro och solidaritet, och andra ombud pekade på att kongressen inte får gömma sig bakom den, utan i stället tydligt ta ställning.

– Proportionen är jätteviktig. Men jag är besviken att det är svagare skrivningar här än i framtidskontraktet från 2013, säger han.

Förslaget om att skärpa skrivningarna röstades ned av kongressen.

ANNONS