Många äldre känner sig ensam under pandemin. Arkivbild.
Många äldre känner sig ensam under pandemin. Arkivbild. Bild: Gorm Kallestad/NTB/TT

Tv-spel och robotdjur effektiva mot äldres ensamhet

Pandemin har lett till ensamhet och isolering, inte minst bland de äldre i samhället. Nu har forskare utvärderat olika metoder – som robotdjur och skratterapi – som skulle kunna minska lidandet hos dem som saknar sällskap.

ANNONS

Inställda aktiviteter och barnbarn och vänner som inte kan hälsa på. Pandemin är svår för många äldre som känner sig ensamma och isolerade, och detta är i sin tur tillstånd som kan kopplas till hjärtsjukdom, depression och ångest.

Det här gör det brådskande att hitta möjliga vägar att minska ensamheten, anser forskare vid universitetet i Cambridge. De har nu utvärderat 58 studier som undersökt metoder för att minska social isolering och ensamhet och som skulle kunna användas också under en pandemi.

Sälunge hjälper

"Vi har gjort den här utvärderingen för att försöka identifiera sätt att hjälpa personer att härda ut i denna svåra tid. Även om de olika studierna gjordes före pandemin har vi hittat flera metoder som skulle kunna vara genomförbara även i situationer som innebär social distansering", säger huvudförfattaren Christopher Williams i ett pressmeddelande.

ANNONS

I översikten, som presenteras i tidskriften Plos One, lyfter forskarna bland annat fram robothundar och robotsälar, alltså av den mer avancerade sorten, som ett sätt att minska ensamhet, vilket studier på äldreboenden visat. Veckovisa stunder med Paro, en interaktiv robotsäl som svarar på beröring genom att röra på sig eller låta som en kut, har exempelvis visat sig ha en signifikant förbättringseffekt. Interaktion med en levande undulat hjälpte däremot inte.

Sköta planta

Mindfulness- och skratterapi är också metoder som visat sig kunna fungera, liksom att i organiserade former prata om konst, delta i utbildningsprogram om vänskap och att tillsammans med andra spela på Nintendos spelkonsol Wii, där man måste röra sig under spelandet. Forskarna hittade också studier som visar på en god effekt av ett trädgårdsprogram där deltagare får sköta en planta. Även veckovisa videosamtal med familjemedlemmar verkar ha en positiv verkan.

Flera av dessa aktiviteter skulle kunna erbjudas till stora grupper online, anser studiens författare.

"Ett stort problem är dock att de som mest sannolikt är ensamma eller isolerade, och som mest behöver stödet, i många fall kanske inte äger eller vet hur man ska använda de elektroniska hjälpmedel som krävs eller har tillgång till bra uppkoppling. Den som vidtar åtgärder för att minska den sociala isoleringen måste ha detta i åtanke", säger Adam Townson, en annan av forskarna bakom översikten.

ANNONS

Erika Nekham/TT

ANNONS