Två män greps i samband med en större polisinsats vid Umeå Östra Station. De greps på ett tåg som stoppades och misstänks för brott som de planerade att genomföra på tåget. Bild: Johan Gunséus TT
Två män greps i samband med en större polisinsats vid Umeå Östra Station. De greps på ett tåg som stoppades och misstänks för brott som de planerade att genomföra på tåget. Bild: Johan Gunséus TT

Polis stormade tåg i stor polisinsats

Polis med automatvapen stormade ett tåg i Umeå efter att hela stationen spärrats av. Resenärer på tåget sprang från platsen och två personer greps på tåget.

ANNONS
|

Polisens insatsstyrka larmades till Östra Station i Umeå strax innan midnatt under tisdagskvällen.Insatsen ska ha inletts i samband med att ett tåg anlände vid stationen strax före klockan 23, enligt Västerbottens-Kuriren.

Vittnen berättar hur resenärerna på tåget möttes av polis och fick lämna platsen springande. Två mängreps på tåget och togs in på förhör, men en av dem släpptes rätt omgående på kvällen.

-Det inkom ett samtal gällande två män som uttalade diverse hotelser på ett tåg mot Umeå. Det blev en större insats, bland annat med den lokala insatsstyrkan som beordrades dit, säger Tobias Höglander, RLC-befäl vid polisen.

ANNONS

Olaga hot

Gripandet gick lugnt till väga, enligt polisen.

Mannen som inte släpptesbedömdes så påverkad av narkotika att han fick sova ruset av sig innan han kunde förhöras. På onsdagsmorgonen efter förhör valde åklagaren att släppa även honom.

Mannen är i 20-årsåldern och varförst misstänkt för grovt olaga hot. Hanär fortsatt misstänkt men nu för den lägre graden olaga hot, han är även misstänkt förbrott mot knivlagen, då han vid tillfället ska ha haft en kniv på sig, och narkotikabrott.

- Vi har inga exakta detaljer om vad för hot han ska ha uttalat, men han ska ha viftat med kniven mot folk som varit på tåget, säger Maria Jakobsson, kommunikatörvid polisen region Västerbotten.

Förundersökningsledare Nils Vårstedt säger att det inte ska finnas några misstankar om terrorbrott. Vittnen ska förhöras under dagen.

- Det handlar om hot mot övriga medpassagerare, men med hänvisning till utredningsdelenvill jag inte gå in i det mer i nuläget, säger han.

Ett vittne sade tidigare till tidningen:

- Två poliser med automatvapen står vid norra entrén medan en polisbil spärrar av infarten nere vid rondellen in till den södra.

Cirka 250 personer befann sig på tåget när det kom till Umeå.

-Det är en polisinsats mot ett av våra nattåg just nu. Jag vet inte mer vad det är, sade Ann-Katrin Backlund, vid SJ:s presstjänst till TT, i samband med att tågstationen spärrades av.

ANNONS

-Vad jag förstår är det SJ som har kontaktat polisen. Det är någonting som har hänt på tåget.

ANNONS