Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Tusentals skolor och förskolor i Sverige har drabbats av så kallade sökresultatskapningar, enligt Stiftelsen för internetinfrastruktur (IIS).

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Tusentals skolor drabbade av hemsideskapningar

  Tusentals skolor och förskolor i Sverige har drabbats av så kallade sökresultatskapningar, enligt Stiftelsen för internetinfrastruktur (IIS), rapporterar SVT Nyheter. Även myndigheter, kommuner och företag har drabbats.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  En sökresultatskapning innebär att en bedragare skapar en kopia av en sajt som därefter dyker upp i en sökmotor. På den falska sajten finns i sin tur annonser, bland annat för porrsajter, enligt IIS.

  - Det kan handla om att man rankar upp porrsidan. Om den får lite spridd trafik så rankas slutdestinationen högre upp och Google tror att den är mer relevant för besökare än vad den är. I samtliga fall handlar det om att de tjänar ekonomiskt på att lura användare till oseriösa sidor, säger Peter Forsman, expert på internetbaserade bedrägerier på IIS, till SVT.

  De som har drabbats uppmanas att anmäla de falska sajterna till sökmotorerna. Bedragarna använder sig ofta av sajter med domänändelsen.gq,.tk och.xyz.