Tusentals i regnbågståg genom Stockholm

Omkring 45 000 deltagare och hundratusentals nyfikna stockholmare och turister. Prideparaden har nu påbörjat sin resa genom huvudstaden. – Oavsett vad, ska man få vara den man är, säger Gabriella Palm från Kalmar.

ANNONS
|

Molnen hänger tunga över Stockholm, men inga riktiga skurar att tala om över de tiotusentals deltagarna i årets Prideparad i Stockholm. Inte heller över den halv miljon som brukar samlas utmed paradvägen för att se färgfesten.

Stockholm Pride skriver på sin hemsida att tåget ska vara "en glädjefylld och färgglad manifestation av kärlek, frihet, allas rätt att vara sig själv och allas rätt att älska den de vill". Och Christer Rikenber, iförd en hatt med Globen och Stadshuset, är tacksam för att han kan delta.

– Jag är här för att jag kan och för att jag vill. I många länder är det inte så.

ANNONS

Även besökaren Gabriella Palm från Kalmar jublar över paraden:

– Pride är bland det bästa på året, stämningen och människorna. Oavsett vad, ska man få vara den man är. Man ska inte behöva komma ut.

Fem kilometer långt tåg

Paradvägen är 4,3 kilometer lång och det kommer att dröja till sent på eftermiddagen innan hela tåget har anlänt till slutdestinationen: Pride park på Östermalms IP.

SL och arrangören varnar för trånga gator, indragna hållplatser och påverkade busslinjer under hela eftermiddagen och tidig kväll.

Det är även möjligt att rösta på sitt favoritekipage. Varje år brukar runt 200 ekipage, fordon eller grupper, presentera sig. Vid ett par platser utmed vägen kommer särskilt inbjudna kommentatorer att introducera paradens olika ekipage. Vid Tegelbacken komikern Josefin Johansson och operasångaren Rickard Söderberg och vid Stureplan skådespelarna Robert Fux och Tasso Stafilidis.

ANNONS