– Schack påminner lite om strategispel så det är väldigt kul, säger tioåriga Luisa Ribeiro som hoppas på vinst i schackfyran.
– Schack påminner lite om strategispel så det är väldigt kul, säger tioåriga Luisa Ribeiro som hoppas på vinst i schackfyran.

Tusentals elever i schack-kamp

I dag avgörs schackfyran. En nationell tävling för skolelever i årskurs fyra.

ANNONS
|

128 skolklasser och cirka 2400 elever gnuggar just nu sina geniknölar i Västerås ABB-arena för att ta hem vinsten i schackfyran. Tävlingen har egentligen pågått sedan februari då elever fått kvala till finalen genom kommun- och distriktsfinaler.

- Allt börjar med att vi går ut i cirka tusen klasser i landet och lär barnen spela schack. På det viset når vi ungefär 25000 barn varje år, säger Kent Wänman, ansvarig för schackfyran vid Sveriges schackförbund.

ANNONS

Enligt honom får spelet även de barn som vanligtvis har myror i brallorna att sitta ner. Men den stillasittande idrottsgrenen för inte bara lugn med sig. Eleverna tränar även upp sin koncentrationsförmåga och sitt logiska tänkande i form av problemlösning.

- I dagens samhälle är det mycket som kräver snabb stimuli och snabba reaktioner. Schack är lite mer av ett eftertänksamt spel.

Tioåriga Luisa Ribeiro har tränat tillsammans med sina klasskamrater två timmar i veckan sedan terminsstart.

- Schack är kul för man måste tänka strategiskt och i flera steg, säger hon.

Nu hoppas hon att förstaplatsen går till hennes lag, Fornuddens skola 4B i Tyresö.

- Vinner vi kommer jag nog skrika ganska mycket och vara väldigt glad och stolt.

ANNONS

ANNONS