Alla får vara med och fota nyckelpigor till massexperimentet, inte bara skolelever. Arkivbild.
Alla får vara med och fota nyckelpigor till massexperimentet, inte bara skolelever. Arkivbild.

Tusentals elever fotar nyckelpigor

Du kanske tror att det bara finns en nyckelpigart, en liten röd skalbagge med svarta prickar? Då får du tänka om. Skolelever och allmänhet ska nu ut på nyckelpigejakt för att hjälpa forskare att utveckla en app för att skilja de omkring 60 olika arterna åt.

ANNONS
|

Nu drar projektet Nyckelpigeförsöket 2018 i gång. Omkring 14000 skolelever ska ut och fota nyckelpigor och därmed hjälpa forskarna att ta fram appen. Även allmänheten ska få rapportera in bilder.

- Eftersom vi har haft en mycket varm vår så kommer det att finnas nyckelpigor ovanligt tidigt i sommar och därför är det extra viktigt att allmänheten hjälper till, säger Martin Bergman, projektledare för Nyckelpigeförsöket.

ANNONS

Startskottet till projektet gick redan i våras då alla skolklasser i Sverige fick möjlighet att anmäla sig för att framförallt börja fota efter sommarlovet. Men redan nu är gratis-appen, Nyckelpigeförsöket 2018, redo att laddas ner och automatiskt skicka bilder till Naturhistoriska riksmuseet.

Enligt Martin Bergman är det de fullvuxna nyckelpigorna som ska fotas, inte larverna eller pupporna, och massexperimentet har flera viktiga användningsområden.

- Vi vill utveckla sätt där alla kan vara med och bidra till att övervaka och få bättre kunskap om växter och djur omkring oss, säger han.

Framförallt handlar experimentet om att utveckla app-tekniken och bildigenkänningen hos artificiell intelligens så att man kan fortsätta att använda AI-teknik även på andra djurarter. Forskarna kommer även att få in information och kunskap om vilka arter av nyckelpigor som finns och var de befinner sig i Sverige.

- Till exempel är det intressant att se hur miljöförstöringen påverkar utbredningen av olika arter och hur den förändras, säger Martin Bergman.

ANNONS
TT

Fakta: Så går massexperimentet till

Skolklasserna, eller den som är intresserad, tankar ner gratis-appen Nyckelpigeförsöket 2018 i sin mobil eller läsplatta.

Med hjälp av appen fotar och antecknar användaren uppgifter om nyckelpigan.

Uppgifterna skickas automatiskt till forskaren Miroslav Valan som använder dem för att träna sin uppfinning, applikationen med artificiell intelligens.

Resultatet presenteras i bland annat en populärvetenskaplig rapport.

Nyckelpigeförsöket är ett samarbete mellan Naturhistoriska riksmuseet, Vetenskap & Allmänhet (VA), IT-företaget Savantic AB och Entomologiska föreningen i Stockholm. Experimentet genomförs med stöd av Formas och EU-kommissionen.

Källa: Nyckelpigeförsöket 2018

ANNONS