En besiktningstekniker kontrollerar bilarna på bilbesiktningen i Rissne. Arkivbild.
En besiktningstekniker kontrollerar bilarna på bilbesiktningen i Rissne. Arkivbild.

Tusentals bilar riskerar körförbud i maj

Vet du när din bil ska besiktigas? Från och med 20 maj gäller nya regler och Transportstyrelsen varnar nu för att många bilar riskerar körförbud om ägarna väntar för länge.

ANNONS
|

Det är inte längre den sista siffran i registreringsnumret som avgör när det är dags för besiktning. De nya reglerna som träder i kraft 20 maj innebär att många bilar ska besiktigas tidigare än föregående år, vilket gör att alla de som väntar till sista sekunden riskerar att missa sitt datum.

"Att vara sent ute med besiktningen den här gången kan få konsekvenser eftersom det är ovanligt många fordon som ska in samtidigt", skriver Anders Gunneriusson, utredare på Transportstyrelsen.

Bara runt 127000 av de över 300000 bilar som riskerar körförbud från och med maj är besiktigade. I Stockholm handlar det om över 45600 bilar, i Västra Götaland 28455 och i Skåne 23000 bilar som riskerar körförbud nästa månad. I Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland handlar det om runt 4000 hittills obesiktigade bilar vardera.

ANNONS

De nya reglerna innebär även att landets drygt 16 000 A-traktorer ska kontrollbesiktigas. Än så länge har bara drygt 1300 av dessa besiktats.

Får du körförbud på bilen innebär det att man endast får köra från parkeringen till en bilbesiktning, utan omvägar. På tranportsstyrelsen.se går det att kontrollera när bilen ska besiktigas.

TT

ANNONS