Tusentals berörs av Andreas brev till sitt 10-åriga jag

Andreas Jonsson, 32, mobbades i flera års tid som barn. Nu har han i ett uppmärksammat Facebook-inlägg publicerat ett brev där han skriver till sig själv som 10-åring. – Inlägget handlar om den smärta och det magont som tusentals elever känner i skolan. Jag vill förmedla att livet faktiskt blir bättre, berättar Andreas om initiativet.

ANNONS
|

Hösten och skolstarten närmar sig för elever runt om i landet. I samband med det kände 32-åriga Andreas Jonsson att han ville förmedla sina minnen från åren i skolan. Från årskurstvå till och med nioutsattes Andreas för mobbning. Han blev slagen, retad och kände sig otrygg. Nu har han publicerat ett inlägg på Facebook i form av ett brev, där han skriver till sitt tioåriga jag.

– Jag vet själv hur jag kände inför skolstarten. Varje år kommer ny statistik på hur många det är som mår dåligt. Jag vill ge min bild av ämnet. Att det är värt att hålla ut. Att det är värt att fortsätta leva och att stå upp för den man är, berättar han.

ANNONS

Har fått enorm respons

Brevet har fått enorm respons ochhar i skrivande stund över 6 000 delningar och nära 20 000 gilla-markeringar. Andreas är glad över inläggets spridning,då han hoppas att någon som kanske befinner sig i samma situation som han själv var,ska kunna känna att det finns ett ljus i tunneln.

– Om min berättelse kan hjälpa en kille eller tjej att orka lite till så är det värt allt. När jag skrev brevet rann tårarna ner för mina kinder. Det är jobbigt att bli påmind om den tiden, samtidigt som jag inser hur värt det är när någonskriver till mig och berättar att tackvare mig och mitt inlägg, så orkar de lite till, berättar en märkbart rörd Andreas om den fina responsen.

"Jag blev slagen i duschen"

Att mobbningen har påverkat Andreas som person är för honom tydligt. Flera år efter att mobbningen tog slut hade han stora problem med att vistas i offentliga duschar och omklädningsrum, då det var just i sådana utrymmen som mobbningen var som värst.

– Jag blev slagen i duschen vilket ledde till att jag undvek offentliga duschar som vuxen. I nio år, även efter att jag blivit pappa, kunde jag inte ens följa med min dotter på babysim eftersom jag mådde så fruktansvärt dåligt. Men sedan tog jag kontrollen över problemet och kämpade för att inte låta demonerna från förr styra över mitt liv, säger Andreas.

ANNONS

Sedan 2012 föreläser Andreas om den svåra tiden och mobbningen som han varit med om. Han menar attsom barn tror man ofta att man är helt ensam i sin situation - vilket han vill poängtera att man aldrig är.

– När man är liten tror man att alla vuxna är helt felfria och att man är den enda som är utsatt. Då är det viktigt att jag som vuxen, visar att det inte är så. Att jag visar att jag också varit med om det här, säger han.

Läs Andreas brev här:

Hit kan du vända dig om du mår dåligt:

Till Bris 116 111 kan du som är under 18 år ringa och prata med en kurator om det du funderar mycket på eller behöver hjälp med. Du kan vara anonym om du vill.

Numret är 116 111. Det är helt gratis att ringa och Bris nummer syns inte på telefonräkningen. Vill du helt dölja att du har ringt hit kan du däremot själv behöva rensa din samtalshistorik. Du kan också välja att ringa direkt från hemsidan. Klicka på luren här nedanför så kopplas du fram till någon av våra kuratorer. Under vissa tider på dagen är det många som ringer till oss, då kan det vara svårt att komma in i kön och du kan behöva försöka lite senare. Hamnar du i vår kö kommer du alltid att kopplas fram till en kurator, oavsett vad klockan är.

ÖPPETTIDER UNDER SOMMAREN

116 111 är öppen som vanligt Måndag - Söndag 14 - 21 (Ons 17 - 21)

Om 116 111 och chatten är stängd, går det alltid bra att skriva till Bris-mejlen.

ÄR DU ÖVER 18 ÅR?

För vuxna som har frågor om barn finns Bris vuxentelefon - om barn, 077-150 50 50.

RINGA BRIS SÄKERT OCH ANONYMT

För att du ska ringa Bris säkert från din dator behöver du godkänna uppringning från datorn. Kryssa iTillåtochKom ihåg. Tryck sedanStäng. Uppdatera fönstret och det är bara att ringa.

Det här behöver du bara göra första gången.

Källa: BRIS

ANNONS