Tullverkets gd kallas till justitieutskottet

Tullen på Arlanda och de stora hamnarna i Stockholm stod helt obevakade efter terrordådet på Drottninggatan. Nu kallas Tullverkets generaldirektör Therese Mattson till förhör i justitieutskottet, skriver Dagens Nyheter.

ANNONS
|

Det var Liberalernas riksdagsledamot Roger Haddad som först väckte frågan och nu har ett enigt justitieutskott beslutat att kalla Mattson.

- Vi får ge henne en möjlighet att förklara sig. Det är viktigt att hon som ytterst ansvarig kan förklara hur organisationen agerar i skarpt läge, för det är uppenbart att det här är en brist i rutinerna, sade Roger Haddad vid ett tidigare tillfälle till TT.

ANNONS

Inte en enda tulltjänsteman fanns i beredskap i yttre tjänst efter terrordådet mellan klockan 20.00 på fredagen den 7 april och 11.15 på lördagen. Anledningen var att tullpersonalen på Arlanda begärde att få bära vapen för att kunna försvara flygplatsen från eventuella terrordåd. Personalen är vanligtvis obeväpnad, men under de rådande omständigheterna godkändes begäran av vakthavande befäl.

Men sedan backade Tullverkets ledning med hänvisning till myndighetens föreskrifter. Då beslutade skyddsombud om skyddsstopp och alla tulltjänstemän i Stockholms län gick hem.

TT

ANNONS