EMA:s (European Medicines Agency) byggnad i London. Arkivbild.
EMA:s (European Medicines Agency) byggnad i London. Arkivbild.

Tufft motstånd för Stockholm om EMA

Med argument om allt från god mat till låg brottslighet och ständigt solsken försöker EU-länderna bräcka varandra i kampen om de myndigheter som måste flytta från London i och med brexit. EU-kommissionens utvärderingar ger dock få fingervisningar om vem som egentligen ligger bäst till.

ANNONS
|

Sett till antalet "ingen uppgift" i de 19 anbud som lämnats in för att ta över läkemedelsmyndigheten EMA så hamnar ändå några av förhandsfavoriterna i topp.

Finläser man de utvärderingar som lades ut på lördagen hittar man bara sju "ingen uppgift" i genomgången av franska Lille, och bara åtta för Köpenhamn, Barcelona och Milano.

Stockholm hamnar lite lägre ner på "inte"-listan, med totalt 23 "ingen uppgift". Å andra sidan är det inte helt givet att det svenska budet tappar så särskilt mycket på att man inte kunnat berätta exempelvis om det kommer att finnas minst två konferensrum med 35 platser i de lokaler som är tilltänkta för EMA.

ANNONS

Ingen rankning

Kommissionens utvärderingar är medvetet neutrala och tänkta som strikta genomgångar av hur ansökningarna anser sig uppfylla de krav som ställts på förhand, om bland annat lokaler, tillgång till hotellrum och skolor för de anställdas barn.

"Utifrån den information som getts så finns det skillnader i vilken grad buden kan anses uppfylla de olika kriterierna och bemöta särskilda villkor. Kommissionen gör dock ingen rankning av buden", heter det i lördagens sammanställning.

Tuff valkamp

Det är nu upp till de enskilda EU-länderna att fundera ut var EMA passar bäst, och även bankmyndigheten EBA. Positionerandet och kampanjandet lär bli intensivt fram till att beslutet ska tas i en omröstning den 20 november.

- Man märker att det pågår nu väldigt mycket diskussioner: om ni röstar på (oss för) EMA så röstar vi på (er för) EBA och så vidare, sade EU-minister Ann Linde (S) efter att ha träffat sina kollegor i Bryssel i måndags.

Även om buden ska bedömas neutralt passar många på att slå några extra slag för just sina fördelar.

"94 procent av invånarna är glada över den plats de bor på", betonar Warszawa.

ANNONS

"Finland har ständigt och starkt stöttat den centraliserade regleringsprocess som koordineras av EMA", skriver Helsingfors.

"Det är svårt att slå 300 dagar solsken om året", konstaterar Malta.

Bryssel, TT:s korrespondent

Fakta: EMA och EBA

European Medicines Agency (EMA) grundades 1995 och har runt 900 anställda. EMA ansvarar för vetenskaplig utvärdering, tillsyn och säkerhetsövervakning av läkemedel som utvecklats av läkemedelsföretag för användning i EU, bland annat godkänner myndigheten nya läkemedel för försäljning.

European Banking Authority (EBA) grundades 2011 och har drygt 150 anställda. EBA utför stresstester på banker och kontrollerar att de nationella tillsynsmyndigheterna i banksektorn sköter sitt jobb.

19 städer – däribland Stockholm, Köpenhamn och Helsingfors – hoppas få ta över EMA från London från 2019. Åtta städer – dock inga nordiska – kämpar om EBA.

Fakta: Kampen om EMA

EU-kommissionen gör ingen rangordning i sin utvärdering av de 19 städer som kämpar om att få ta över läkemedelsmyndigheten EMA. Det går dock att räkna ut hur många "ingen uppgift" som förekommer i varje stads utvärdering. Kombineras det med EMA:s egen enkät om hur många anställda som "mycket troligt" kommer att flytta med till nästa säte får man följande topptabell:

Källa: EU-kommissionen, Politico Europe.

ANNONS