Tuff vecka för pollenallergiker

Kliat och nyst ovanligt mycket den senaste veckan? Det kan ha sin förklaring i det stora pollenmoln som vällde in över Sverige i veckan.

ANNONS
|

Sedan snart ett par månader blommar hasseln i Sverige, och alen är också på gång. Allergikerna har antagligen redan märkt av det. Men de senaste dagarna har de fått extra mycket att tampas med.

- Förra veckan kom ett stort moln med pollen in med luftströmmarna söderifrån i Europa. Det innehöll stora mängder hassel- och alpollen, berättar Åslög Dahl, forskare vid Göteborgs universitet och ansvarig för pollenlaboratoriet där.

ANNONS

Al och hassel

Molnet, som kom in under början av veckan, gjorde att nivåerna rakade i höjden rejält i södra Sverige. Just al och hassel är sådana sorter som många reagerar på. Den som är allergisk mot björkpollen brukar också känna av al och hassel, förklarar hon.

- Vi såg att det var ovanligt höga nivåer i Malmö, Blekinge och ända upp i Stockholmstrakten.

Det är inte helt ovanligt att pollenmoln kommer in med luftströmmar utifrån, förklarar hon. Det "importerade" pollenet förstärker problemen som de svenska träden ger.

- Fast nu var det ovanligt tidigt. De här molnen brukar komma in över oss senare på året.

Här i Sverige började hasseln blomma redan före jul, berättar hon. Nu är det alens tur.

- Den vanligaste alen, klibbalen som finns söder om Dalälven, den är i startgroparna. Men det finns också gråal, och den är redan igång för fullt.

ANNONS

Milda vintrar

Fast nu, när snön faller i södra Sverige och allergikerna trots det nyser och kliar, vill hon ändå inte säga att pollensäsongen är ovanligt tidig.

- Nej, vi har haft milda vintrar under hela 2000-talet, och det har varit tidig blomning under många år.

Nu väntar en lång tid av pollenbesvär för den som är allergisk.

- Al och hassel brukar hålla på till i mitten av april. Sedan brukar det vara en kort paus innan björkarna kommer, säger Åslög Dahl.

TT

ANNONS