Trenden: Julklapparna som ratats i år

Konsumtionen gick på högvarv inför julen och efter alla utdelade klappar värderar alla nu sina presenter. Men det är inte alla klappar som uppskattas. Och allt fler svenskar lägger ut oönskade prylar från tomten på nätet.

ANNONS

Julafton brakade snabbt förbi med julskinka, Karl Bertil Jonsson och såklart – tomten. Men är du inte helt nöjd med den där tröjan du fick av svärmor, eller klockan du fick av lillebror? Då kan du göra som allt fler svenskar gör redan dagarna efter julafton och lägga ut de oönskade klapparna till försäljning på nätet.

– Det verkar öka för varje år att folk lägger ut grejer till försäljning på juldagen och annandagen, säger Sofia Hagelin, presschef på Tradera.

De julklapparna såldes vidare på julafton och juldagen 2018 (procentuell förändring från 2017)

1. Kläder och skor (25%)

2. Heminredning (19%)

3. Teknik (8%)

5. Skönhetsvård (5%)

6. Leksaker (3%)

Källa: Tradera

Herrkläder ratas

Enligt henne kan det bero på två saker att försäljningen ökar: Antingen vill man faktiskt inte ha julklappen i fråga, eller så säljer man fungerande grejer som de nya julklapparna ersätter.

ANNONS

– Över lag verkar människor ha ett annat tänk kring prylar nu. Man tänker mer hållbart och låter inte saker ligga och samla damm när man inte vill använda dem längre. Man uppskattar sakernas värde, säger hon.

Några av de vanligaste sakerna som vi lägger ut till försäljning efter jul är heminredning, accessoarer och kläder. Och när det kommer till kläder är det de som fått herrkläder som verkar vara missnöjda med sina julklappar.

– Det är alltid en chansning att ge bort kläder. Det är främst herrkläderna och "fula jultröjor" som läggs upp till försäljning, säger Sofia Hagelin.

Hon tror att det handlar om att årets julklapp blev det återvunna plagget. Något som gjort att folk provat att ge just kläder till nära och kära. Något som alltså kan vara klurigt.

Många köper ratade klappar

Men det är inte bara kläder som ökat i andrahandsförsäljningen efter jul. Även leksaker och teknikprylar har blivit ratade som julklappar.

– Det kan handla om att man fått dubbletter av någonting. Sedan håller teknik så länge nu för tiden. Så får man en ny teknikpryl passar många på att sälja sin gamla, säger hon.

Och trots att alla är trötta efter alla julklappsköp inför julen, verkar folk inte dra sig för att köpa de ratade gåvorna på nätet.

ANNONS

– Köpsuget efter jul finns där definitivt, det finns inpräntat hos många med tanke på mellandagsrean som alltid drar igång vid den här tiden, säger Sofia Hagelin.

Men hon medger att man måste vara strategisk när man vill sälja av sina klappar så fort som möjligt.

– Man vill ju knappast att ens moster ska se att man säljer julklappen som hon har gett. Så man får tänka efter lite hur man uttrycker sig när man säljer, säger hon.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS