Chefsåklagare Barbro Jönssons hem i Trollhättan utsattes för ett sprängattentat 20 november 2007.
Chefsåklagare Barbro Jönssons hem i Trollhättan utsattes för ett sprängattentat 20 november 2007.

Tre i förhör om bombattentatet

ANNONS
|

Tillslaget i Angered föranleddes av tips om omfattande narkotikaförsäljning. När piketen bröt in påträffades visserligen en del knark, men framför allt dynamit och tändkablar.

- Det handlade om en komplett utrustning, tillräckligt för att förorsaka en rejäl explosion, säger kammaråklagare Karl-Erik Esbo.

Tre yngre män, alla födda på 80-talet, häktades den 15 februari. De anklagas för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, en rubricering som kan komma att utvidgas.

Det var den 20 november i fjol som Barbro Jönsson fick sin ytterdörr söndersmulad av en utplacerad sprängladdning. Chefsåklagaren hade då själv precis hunnit lämna sitt radhus.

Misstänker samband

Det i dag mer aktuella ärendet handläggs också av just länskriminalen i Trollhättan, den stad i vilken Jönsson är bosatt.

ANNONS

- Vi undersöker kopplingarna mellan sprängämnena i Gårdsten och det som användes mot Barbro Jönssons fastighet, konstaterar Karl-Erik Esbo.

Misstankar finns om ett samband. Det saknas dock ännu bekräftelser.

Huruvida männen antas ha haft något med dådet att göra, är det ingen ansvarig som vill kommentera. Jönsson har inte varit åklagare i något mål mot de tre.

Kommissarie Tord Haraldsson är tystlåten om utredningsläget:

- Vi har tre killar från Göteborg sittande här. Vi pratar med dem. Hittills har det inte gett så mycket.

Trion som frihetsberövats:

En 23-åring, folkbokförd hos en anhörig i Hjällbo, dömd för bland annat grova narkotikabrott. Han släpptes ur fängelse så sent som september 2007.

En 22-åring, senast skriven på en adress i Örgryte, straffad för diverse förseelser. Dömdes exempelvis för vållande till annans död efter en trafikolycka 2001.

En 19-åring från Gårdsten, som inte alls figurerar i belastningsregistret.

Samtliga förnekar brott.

Säger sig ha hittat sprängmedlen

Den yngste av dem berättar att han råkade hitta det högexplosiva materialet i en bortkastad Playstation 2-låda på en parkering, tog med sig sakerna och lade dem under sin säng.

De övriga har liknande förklaringar.

ANNONS

Enligt vad GP erfar arbetar polisen med ytterligare ett spår i Jönsson-fallet. Det rör sig om information som ringdes in under tv-programmet Efterlyst för två veckor sedan.

Fakta: Barbro Jönsson

Karriär:

Mål mot organiserad brottslighet:
ANNONS