Tre frågor inför Sverigemötet

ANNONS
|

Vad händer på Sverigemötet?

– I första hand är det ett arrangemang där förtroendevalda moderater på alla nivåer träffas och pratar politik. Det är seminarier och workshops på teman som är rätt väntade för den som är det minsta intresserad av politik. Som: "arbete och ansträngning ska alltid löna sig", "svensk polis ska stärkas", "ansvar med ekonomin med minskade bidragskostnader". Dessutom ska partisekreteraren Tomas Tomé och partiledaren Anna Kinberg Batra hålla var sitt tal – och med tanke på uppladdningen inför mötet är det ingen överdrift att påstå att de är under hård press. Man kan nog till och med slå fast att det är deras viktigaste framträdanden någonsin.

ANNONS

Varför då?

– Opinionssiffrorna har varit i fritt fall sedan Anna Kinberg Batra öppnade för samtal med Sverigedemokraterna i mitten av januari. I GP/Sifo i förra veckan fick partiet 18,4 procent. I DN/Ipsos mätning, som publicerades under onsdagen, var det ännu värre. Där hade partiet 17 procent, en procentenhet mindre än SD. Till det kommer att en mindre storm kring partisekreteraren Tomas Tobé för att han använt bonuspoängen från det SJ-kort han fått av riksdagen till privata inköp, i strid med reglerna. Men framförallt har röster börjat höjas inom Moderaterna att partiledaren inte gör ett särskilt bra jobb. För det paradoxala är att den ändrade inställningen till SD tycks ha ett brett stöd inom partiet. Slutsatsen bland de partiaktiva blir alltså att det inte är den nya kursen det är fel på – utan på hur den kommunicerats. Nu är det upp till Anna Kinberg Batra att vinna partifolkets förtroende på nytt.

Hur illa ute är hon?

– Det ska mycket till för att man ska byta partiledare ett drygt år före valet, men konstigare saker har hänt. Och med tanke på hur rörliga väljarna är i dag är det sannolikt mindre kostsamt än någonsin att faktiskt göra det. Dessutom är hon sannolikt enklare att ersätta än de flesta andra partiledare. Den ekonomiskpolitiske talespersonen Ulf Kristersson skulle kunna kliva in i rollen direkt. Och vill man ha ett yngre alternativ framstår till exempel Johan Forssell, vice ordförande i socialförsäkringsutskottet, och tidigare stabschef hon Fredrik Reinfeldt som ett intressant namn. Grundtipset är dock att Anna Kinberg Batra sitter kvar. Det kan rent av vara så att partisekreteraren Tomas Tobé ligger sämre till – om partiet vill signalera att det gör någonting är han förstås ännu enklare att byta ut.

ANNONS
ANNONS