Tre anhållna för drunkningsmordet i Arboga

Kvinnan i 40-årsåldern misstänks för att ligga bakom mordet på sin pappa och mordförsök på sin mamma i en sommarstuga i Arboga i somras. Till sin hjälp ska hon ha haft sin unge pojkvän. Dessutom misstänks hon för mordet på sin make. Han drunknade vid samma sommarstuga - förra sommaren. Men polisen tror inte att hon agerat ensam i drunkningsmordet och nu har det skett ett genombrott i den utredningen - tre personer har anhållits. Enligt uppgifter till GP har de misstänkta en relation till den mordmisstänkta kvinnan. – Det är väl alldeles utmärkt, kommenterar Leif GW Persson utvecklingen.

ANNONS
|

Sommaren 2015 hittades en man död i en sjövid en sommarstuga i Arboga.

Först utgick utredarna från att det var en drunkningsolycka men ett försäkringsbolagmisstänkte att ett brott begåtts. Efter mordet ska kvinnan ha begärt ut den livförsäkring som tecknats på maken.Livförsäkringen hade tecknats bara ett halvår innan det misstänkta mordet. Den som tecknat försäkringen var just kvinnan och det var även hon som var förmånstagare.

Försäkringsbolagetbörjade utreda omständigheterna kring drunkningen. Då kom det fram attkvinnan ska ha försökt att förgifta sin man under en utlandssemester veckorna efter att hon tecknat livförsäkringen.

Men polisen startade aldrig någon förundersökning - ett beslut som försäkringsbolaget överklagade.

ANNONS

LÄS MER: Dottern misstänks för mord på sin make

Tre anhållna

Ett år efter att mannen drunknade mördades hanssvärfar vid samma sommarstuga. Samtidigt skadades hans svärmor.Parets dotter, det vill säga den drunknade mannens frusitter häktad misstänkt för inblandning i mordet och mordförsöket.

I december i fjol delgavs hon även ommisstankarna om drunkningsmordet på sin make.Utifrånförsäkringsbolagets utredningsarbete valde polisen att starta upp förundersökningen rörande händelsen igen. För att kunna utreda vad mannen dött av valde man att öppna upp hans grav för att kunna undersöka kvarlevorna.

Men polisen tror inte att kvinnan har agerat ensam i drunkningsmordet. Nu har ett genombrott skett i den utredningen - tre personer har anhållits.

– Vi har anledning att misstänka att de här tre personerna har varit delaktiga i mordet och har därför beslutat anhålla dem som skäligen misstänkta för delaktighet i mord på den man som hittades drunknad utanför Arboga i augusti 2015, säger åklagarna Johan Fahlander och Jessica Wenna, kammaråklagare på Åklagarkammaren i Västerås i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Misstänkta dotterns om relationen till sina föräldrar

Nu ska de förhöras

De tre ytterligare personer som nu frihetsberövats i ärendet är anhållna på den lägre misstankegraden, skälig misstanke, för delaktighet i drunkningsmordet.

Enligt uppgifter till GP har de en relation till den misstänkta kvinnan.

ANNONS

Nu kommer man att förhöra de anhållna. I övrigt är polisen och åklagarmyndigheten tystlåtna om vad som händer i ärendet. Men de skriver i ett pressmeddelande att de söker vittnesuppgifter.

– Det är väl alldeles utmärkt. Nu sitter de också. Nu är det fem inblandade. Utredningen får utvisa om det är ännu fler men jag tror att det kommer att stanna där. Så får vi hoppas att utredarna får någon rätsida på det. Jag är inte så orolig för mordet och mordförsöket men drunkningen är mer komplicerat, kommenterar kriminologen Leif GW Persson genombrottet.

Han påstod i tisdagens avsnitt av Veckans Brott i SVT att just tre personer ska ha hjälp kvinnan med det misstänkta mordet på maken.

– Det är väl ingen konst att räkna ut. Jag vet precis vilka det handlar om och jag vet vad det handlar om, säger han.

LÄS MER: Så lever de misstänkta för sommarstugemordet i häktet

Pojkvännen har erkänt

Rörande sommarens mord på pappan och mordförsöket på mamman sitter dotterns pojkvän, en man i 20-årsåldern häktad. Han har erkänt brotten.

– Han har medgett att det är han som har haft ihjäl den här mannen och också huggit kvinnan, har åklagaren Jessica Wenna sagt till TT.

ANNONS

Enligt Veckans Brott i SVT ska han också ha sagt att dottern skjutsade honom till brottsplatsen - sommarstugan i Arboga.

Men hon nekar till all inblandning.

- Hennes inställning är att om han har fått den uppfattningen så har han fått det om bakfoten. Hon har inte bett om något sådant där, säger Leif GW Persson om hennes inställning.

Hanfortsätter:

- Men varför i hela fridens namn skulle han hitta på det där.Varför skulle den där pojkvännen göra det om man tänker bort henne. Han skulle inte ens hitta till den där jävla kåken. Han har inget som gör att han kan ta sig dit. Han saknar ju bil och allting.

Leif GW Persson konstaterar att man kan jämföra pojkvännens erkännande med andra uppgifter som kommit fram i förundersökningen.

LÄS MER: Uppgifter: Dottern gav maken en spruta som gjorde honom sjuk

"Ovanlig mördare"

Hur skulle du beskriva de här två morden och mordförsöken?

– Hon är ovanlig. Hon är en ovanlig mördare. Hon är kvinna till att börja med. Hon agerar utifrån ekonomiska motiv. Hade hon lyckats med den där drunkningsolyckan...Hon lever ju i en föreställning om att hon ska få 7-8 miljoner. Men hon har bråttom för så fort de är skilda får hon inte pengarna längre, säger Leif GW Persson om den misstänkta dottern och berättar att hon försökt teckna två försäkringar, den ena gick inte igenom.

ANNONS

Leif GW Perssonhar en teori om motivet till det senaste mordet och mordförsöket:

– Hade hon fått livförsäkringen då tror jag att pappan hade levt. Men om hon inte får det så måste hon få pengar från någon annanstans och då bestämmer hon sig för att ta kål på föräldrarna. Det kan hon ha gjort på olika sätt men nu väljer hon det här. Och det är jävligt korkat. Det finns mycket bättre sätt, säger Leif GW Persson.

Förutom två mord och ett mordförsök är kvinnan misstänkt för försök till bedrägeri för att ha försökt ta ut pengarna på livförsäkringen som hon tecknat.

LÄS MER: Dottern och sambon misstänks ha mördat tillsammans

ANNONS