Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
171023-eumetoo-551743_se.gp_1.jpg
EU:s justitie- och jämställdhetskommissionär Vera Jourova befarar att den senaste tidens vittnesmål om sexuella trakasserier i samhället bara är "toppen av ett isberg".

Trakasserier upprör i EU-parlamentet

Även EU-parlamentet tar nu upp #metoo-bollen i form av en extrainsatt debatt under veckans session i Strasbourg. Talman Antonio Tajani utlovar snabba åtgärder.

Flera europeiska tidningar och nyhetssajter har vidarebefordrat vittnesmål om sexuella påtryckningar, tafsanden och andra övergrepp i såväl olika EU-instanser som hos lobbygrupper och -organisationer i Bryssel.

Avslöjandena kommer även från EU-parlamentet där flera ledamöter, bland annat från Frankrike och Tyskland, pekats ut.

- Det är helt oacceptabelt att sådana händelser inträffar i det här huset. Även ett enda fall är ett för mycket, säger talman Antonio Tajani som lovar att skyndsamt diskutera frågan i parlamentets ledningsgrupp.

Under titeln "bekämpande av sexuella trakasserier och övergrepp i EU" ska dessutom en debatt och ett uttalande från EU-kommissionen hållas i parlamentet på onsdag.

"Jag är glad att vi lyckats få upp det också på EU-parlamentets dagordning. Jag vill också fokusera på männens ansvar i att agera mot detta machoklimat där sexuella trakasserier och övergrepp är så extremt vanligt förekommande", skriver svenska ledamoten Malin Björk (V) i ett uttalande.

- Vi måste ändra uppfattningen om att det här agerandet skulle vara helt normalt. Jag har själv varit offer för sådant här våld, sade i sin tur EU:s jämställdhetskommissionär Vera Jourova till nyhetssajten Politico i förra veckan.

Fakta: EU-parlamentet

EU-parlamentet har 751 ledamöter från EU:s 28 medlemsländer. Val hålls samtidigt över hela EU vart femte år, senast 22–25 maj 2014.

Parlamentet har ett delat säte mellan Bryssel, där ledamöterna har sina kontor och genomför merparten av sina utskottsmöten, och Strasbourg, där man samlas till plenum ungefär en gång i månaden. Formellt har parlamentet även en bas i Luxemburg, där generalsekretariatet är placerat.

I parlamentet finns en särskild kommitté som hanterar klagomål om trakasserier mot assistenter och annan personal.

Mest läst