Trafiken flyter igen på E45

ANNONS
|

Klockan 18.30 kunde polisen konstatera att faran var över och både väg- och älvtrafiken öppnades förbi olycksplatsen.

Bärgningen av tankarna, fyllda med 28,6 ton av gasen fosfortriklorid, har gått bra och polisens och räddningstjänstens säkerhetsarbete på platsen kunde därmed avslutas.

Åtta fastigheter, som ligger mellan E45 och Göta älv, evakuerades vid tretiden men polisens presstalesman Björ Blixter berättade att även de boende kunde återvända till sina hem.

– Så är det. I och med att samtliga vägspärrar är släppta betyder det att även evakueringen ska vara hävd. Ordningen är därmed återställd.

Inget läckage

Räddningstjänsten I Lilla Edet var på plats under större delen av dagen och insatsledare Benny Gustafsson berättade att man hade vädergudarna på sin sida under hela arbetet.

ANNONS

– Fosfortriklorid är ett livsfarligt ämne som bildar frätande gas vid kontakt med vatten. Vinden har legat på från sydväst, vilket är väldigt gynnsamt för oss. Annars hade vi inte kunnat stå där vi stod och fler fastigheter hade behövt evakueras.

Olyckan skedde cirka 200 meter norr om Lilla Edets värdshus på E45. Brandmännen var beordrade till 100 meter söder om olyckan, vilket var säkerhetsavståndet i sydlig riktning.

Ett team med kemdykare från räddningstjänsten i norra Älvsborg fanns även redo i fall något skulle gå fel vid förflyttningen av släpet från diket. Personal från ett kranbolag och experter från Eka Chemicals, som äger den välta tanken, har fått låna gasmasker och skyddskläder av räddningstjänsten.

Norr om samhället och olycksplatsen togs ett större säkerhetsavstånd ut och i den riktningen är vägen tömd på fordon och människor en kilometer bort.

Ersättningsbussar körde omväg

E45 var, fram till klockan halv sju, helt stängd för trafik och avspärrningen sträckte sig från Gekås byggvaror i söder till Rudet i norr. Trafiken leddes då om på Hjärtumsvägen väster om Göta älv.

Olyckan påverkade också kollektivtrafiken förbi Lilla Edet och ersättningsbussarna, som under sommaren och hösten ersätter tågen mot Trollhättan, tvingades köra via E6 och Uddevalla.

ANNONS

Färglös vätska med stickande lukt. Reagerar häftigt med vatten och utvecklar klorväte, en irriterande och frätande gas som uppträder som vita ångor. I närvaro av fukt höggradigt frätande på de flesta metaller. Höggradigt giftig vid förtäring, hudkontakt eller

inandning. Orsakar brännskador på hud, ögon och slemhinnor.

Källa: Transportstyrelsens föreskrifter om farligt gods

ANNONS