Tovas hemby sörjer – "en sådan bedrövelse"

I hela Hudiksvalls kommun känns en tryckt stämning. I Tovas lilla hemby Njutånger är samhället i chock. Alla visste vem 19-åringen var.

ANNONS
|

–Jag är lite trött, för jag har suttit med familjen i natt, säger Mats Sandström, komminister i Enånger-Njutångers församling.

När Tovas pappa sent på natten fick beskedet om att hans dotter troligen hade hittats död uttryckte han sin smärta på Facebook:

"Det är slut, Tova har hittats avliden. Någon har tagit hennes liv. Det är så fruktansvärt tungt och jag vet inte hur vi ska klara detta."

Utanför Njutångers kyrka vajar flaggan på halv stång. Solen letar sig fram mellan molnsjoken och ger värme åt den lilla vackra 1200-talskyrkan. En bit bort hörs en vedkap, men i övrigt ligger en stilla tystnad över hela byn.

ANNONS

Går inte att trösta

Hela samhället är i chock. I matbutiken brukar folk skoja och skratta, beskriver kyrkoherden Pär Stenberg.

Men i dag är det annorlunda. Tryckt, tyst.

–Det är en sådan bedrövelse, säger han.

Kyrkan är öppen för människor som behöver stöd, eller bara sällskap. På morgonen kom flera skolklasser och under kvällen väntas fler av byborna söka kyrkans famn.

–Men det går inte att trösta en sådan här gång. Det finns ingen tröst, säger Pär Stenberg.

–Vi får ta ett steg i taget. Inte skynda för mycket, tillägger Mats Sandström.

Finns en visshet

Byn har haft tid att förbereda sig på det värsta och det börjar snabbt äta på människor. Redan på måndagsmorgonen började det spridas att Tova var borta.

–Då började människor att tänka "vad har hänt henne", säger Mats Sandström.

– Nu har det ändå kommit i det stadiet att det finns en visshet. Då finns någonting man kan gå vidare ifrån, på sikt.

Att de tre misstänkta unga männen också är från bygden gör det svårt, framhåller de två prästerna.

– Vi får se hur det kommer att påverka vår bygd nu, med de tre killarna. Om alla är skyldiga eller ingen är skyldig. Det är ändå viktigt med klarhet, säger Pär Stenberg.

ANNONS

Svårt att ta till sig

I hela kommunen finns lokaler dit människor kan söka sig. Hudiksvalls kommun var tidigt förberedd på att aktivera krisfunktionerna. På gymnasieskolan där Tova studerade har eleverna erbjudits stöd, liksom i grundskolan.

–I en ort som Hudiksvall finns det förgreningar, alla känner alla. Även grundskolorna påverkas, syskon går där och så vidare, säger kommunchefen Bengt Friberg.

–Hela den här händelsen gör att man bli alltifrån ledsen till chockad. Det är svårt att ta till sig och förstå det här.

ANNONS