Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

171010-ostersjofiske-544102_se.gp_1.jpg
Torskfångst landas i skånska Skillinge, nära Simrishamn. Nästa år minskas torskfisket i Östersjön ytterligare. Men forskare hade velat se en ännu hårdare begränsning. Arkivbild.

Torsken svårast i Östersjöförhandling

Torskfisket minskas, men inte som forskarna önskat. Ålfisket fortsätter, men nya diskussioner väntar. Sillfisket får öka i ett område, men minskas i andra. EU-förhandlingarna om fisket i Östersjön gav som vanligt en kompromiss.

Det tog ett dygn för EU-ländernas fiskeministrar att förhandla fram hur mycket fisk som får fångas i Östersjön under nästa år.

- Det var olika syn på de här olika kvoterna och bestånden och det gjorde att det blev segslitna förhandlingar, sade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht direkt efter förhandlingarna i Luxemburg.

Buchts beskrivning av resultatet är:

- En fullt godtagbar kompromiss.

Tufft om torsken

Framför allt var det torsken som stöttes och blöttes. Slutresultatet blev ett oförändrat fiske väster om Bornholm, och en minskning med åtta procent i östra Östersjön. Förslaget från EU-kommissionen, som baseras på råd från forskare, var att det östra torskfisket skulle minskas med 28 procent.

I förra höstens ministerförhandlingar, inför 2017, gjordes en rejäl nedskärning av torskfisket. Den tillåtna fångsten väster om Bornholm halverades.

- Det gav ett svårt förhandlingsläge för ytterligare sänkning. Många länder såg ett utrymme för att öka fisket, säger Gry Sagebakken, utredare på Havs- och vattenmyndigheten som var med vid förhandlingarna.

Ål på bordet igen

EU-kommissionens förslag om ett totalförbud för ålfiske gick som väntat inte igenom. Man ska dock prata vidare om ålen.

- Vi är väldigt tydliga med att vi hade velat se något annat: ett förbud. Men nu kommer den här frågan upp i december och det finns en gemensam skrivelse från samtliga länder om att man vill ha en diskussion, säger Sven-Erik Bucht.

I december hålls förhandlingar om fisket i Nordsjön och övriga Atlanten, liksom vid den svenska västkusten.

Naturskyddsföreningen skriver i en kommentar att en reglering av fisket i Östersjön är viktigast av allt för ålen, eftersom fisket är stort och det främst är vuxna honor som fångas.

Upp och ner för sill

De största förändringarna i EU-ministrarnas beslut gäller sillfisket, som är mycket större än torskfisket räknat i ton och även mer ekonomiskt betydelsefullt. Nu tillåts sillfisket i centrala Östersjön öka med 20 procent, medan det minskas i andra delar.

I Bottenhavet och Bottenviken skärs sillfisket ner med 40 procent. Det drabbar främst finländska fiskare, som har den största nationskvoten.

Svängningarna för sillen kan härledas dels till att bestånden naturligt varierar, och dels till att forskarna gjort om sin beräkningsmodell för arten.

Fakta: Fisket i Östersjön

Tillåtet fiske i Östersjön 2018, med förändring i procent från i år:

Torsk: västra Östersjön 0 östra Östersjön –8 Sill: västra Östersjön –39 centrala Östersjön +20 Rigabukten –7 Bottenhavet och Bottenviken –40 Skarpsill: hela Östersjön +1 Rödspätta: hela Östersjön –10 Lax: centrala Östersjön –5 Finska viken –5

Varje nations kvot av fisket förändras på samma sätt.

I beslutet ingår att torsken i västra Östersjön inte får fiskas i februari och mars. I det östra beståndet blir det sommarstopp från 1 juli till 31 augusti, med vissa undantag.

Reglerna för fritidsfiskare i västra Östersjön består: max fem torskar per dag (tre i februari och mars).

Källa: Regeringen

Mest läst