Tonårspojke inför rätta för mord på hemlös

Tonårspojken misstänks ha mördat en hemlös man. Nu ställs han inför rätta och flera personer ska vittna mot honom. Något som tonårspojkens advokat reagerat på. – Måste man kalla 36 förhörspersoner då har man enligt min uppfattning en svag sits, säger Lars Kruse.

ANNONS
|

Den nionde augusti hittades en livlös och svårt knivhuggen man på en gångbro vid tågstationen i Hässleholm. Mannen fördes till sjukhus men hans liv gick inte att rädda. Offret - en hemlös man i 50-årsåldern. Den misstänkte mördaren - en tonårspojke som under torsdagen ställs inför rätta misstänkt för mord, och i andra hand synnerligen grov misshandel och vållande till annans död.

LÄS MER: 17-åring häktad misstänkt för mord på hemlös

Knivhögg tre gånger

I åtalet framgår det att pojken knivhuggit den hemlöse mannen tre gånger mot överkroppen. Åklagaren anser att pojken "begick gärningen med uppsåt" och att han visat "synnerlig hänsynslöshet". Rättegången kommer att pågå fram till början av februari och en stor del av bevisningen som åklagaren menar bevisar att tonårspojken är gärningsmannen är vittnesuppgifter. Något som hans advokat är kritisk till. – Åklagaren har kallat sammanlagt 36 förhörspersoner. Måste man kalla 36 förhörspersoner då har man enligt min uppfattning en svag sits, säger Lars Kruse och fortsätter. – Det finns ingen annan bevisning. Det är ett rent indiciemål. Han berättar att tonårspojken nekar till brott.

ANNONS

LÄS MER: Tonåring anhållen för mord på hemlös

Bildbevis

Annan bevisning som åklagaren lyfter fram i åtalet är bland annat bilder från mordplatsen före och efter brottet. I förundersökningsprotokollet finns också uppgifter om att man använt sig av hemlig avlyssning. I ett avlyssnat samtal mellan två bekanta till pojken säger en av dem att det är pojken som "gjort det". I ett annat samtal utvecklar personen med att säga att han fått höra att pojken sagt: "gå och kolla vad jag har gjort med han på stationen". I sms som tonårspojken skickat i anslutning till mordet har han bland annat skrivit "ska döda någon också om det ska va så", vilket framgår i förundersökningen. Han ber också en i sin närhet att "radera att jag ringt o skrivit".

LÄS MER: Polisen misstänker: Tonårspojke mördade hemlös

Misstänks för fler brott under mordkvällen

Tonårspojken åtalas också för grovt olaga hot för att ha tryckt upp en annan pojke mot en vägg. Han ska också ha tagit ett grepp om pojkens haka och tryckt en kniv mot hans mage. I samband med detta ska han också ha hotat pojken. Pojken åtalas också för rån och grovt övergrepp i rättssak. Även det är ett brott som ska ha begått innan mordet. Offret ska ha tryckts upp mot en vägg och en kniv ska ha tryckts mot hans mage. På så sätt tvingade tonårspojken till sig kontanter och ett busskort. Han ska också ha sagt att om offret berättade om rånet så skulle han dö. – Samtliga händelser ägde rum i centrala Hässleholm den 9 augusti 2016, men det är olika målsäganden i alla åtalspunkterna och målsägandena har inget samband med varandra, säger kammaråklagare Malin Paulsson i ett pressmeddelande.

ANNONS
ANNONS