Malmöstadsdelen Lingängen. Arkivbild.
Malmöstadsdelen Lingängen. Arkivbild.

Tonårspojkar häktade för gruppvåldtäkt i Malmö

Två tonårspojkar har mot sitt nekande häktats för misstänkt inblandning i en gruppvåldtäkt i Malmö. Ytterligare fem pojkar är misstänkta.

ANNONS
|

Både hon och de häktade pojkarnas försvarsadvokater är ytterst förtegna om utredningen, som handlar om vad som utspelade sig under sju timmar i en lokal i stadsdelen Lindängen den 2–3 februari.

En kvinna misstänks där ha blivit utsatt för grov våldtäkt. Enligt uppgift från polisen ska kvinnan ha drogats i samband med brottet, skriver Kvällsposten , men det vill åklagaren inte kommentera. Hon hänvisar till förundersökningssekretessen.

16-åringen nekar

Christer Jakobsson är försvarsadvokat till en av de häktade, en 16-årig pojke.

- Han förnekar varje inblandning i det som påstås av åklagaren, säger han.

ANNONS

I övrigt kan han inte ge några kommentarer på grund av sekretess. Båda pojkarna är häktade som på sannolika skäl misstänkta, vilket är den högre graden av misstanke.

I utredningen är också en tonåring anhållen som misstänkt för grov våldtäkt och åklagaren måste senast lördag förmiddag ta ställning till om han ska släppas eller begäras häktad. Därutöver finns ytterligare fyra tonåringar som är misstänkta för grov våldtäkt. Två av dem är under 15 år, berättar åklagaren.

- Vissa är skäligen misstänkta och vissa är på sannolika skäl misstänkta, säger Lena Körner.

Ytterligare tre fall

TT: Vilka spår ledde till just dem?

- Det kan jag inte kommentera.

Malmöpolisen utreder i nuläget ytterligare tre fall där en kvinna misstänks ha blivit våldtagen av fler än en gärningsman. Dessa tre våldtäkter ska ha skett utomhus.

- Vi ser ingen koppling mellan det här fallet och de andra utredningar som bedrivs just nu gällande grov våldtäkt. Vi ser inte heller någon koppling mellan de övriga ärendena utan vi misstänker att de är fristående från varandra, har Malmöpolisens presstalesperson Nils Norling tidigare sagt till TT.

ANNONS

TT

Fakta: Våldtäktsanmälningar i Malmö

Malmöpolisen utreder i nuläget fyra fall där en kvinna misstänks ha blivit våldtagen av fler än en gärningsman. Tre av de fyra fallen har skett utomhus:

2—3 februari: En kvinna över 18 år anmäler att hon blivit våldtagen av fler än en gärningsman inomhus i Lindängen i Malmö. Sju tonårspojkar är misstänkta för inblandning. Två av dem är häktade och en är anhållen. Två av de misstänkta är under 15 år.

16 december: En 17-årig flicka utsätts för en våldtäkt utomhus av flera gärningsmän i stadsdelen Sofielund i Malmö. Enligt polisen utsatte gärningsmännen flickan för en mycket rå och brutal behandling.

15 november: En kvinna utsätts för en grov våldtäkt i närheten av en busshållplats vid Södervärn. Även här misstänker polisen att flera gärningsmän är inblandade.

11 november: En minderårig flicka utsätts för en grov våldtäkt vid ett grönområde i Segevång. Enligt polisen får de anmälan först några dagar senare och de misstänker att flera gärningsmän är inblandade.

ANNONS