Tog betalt – mitt under brand

ANNONS
|

Under lördagskvällen började det brinna på taket till Täby centrum. De flesta butiker var stängda, men restaurangen Vapiano höll fortfarande öppet. Trots att ett meddelande gick ut om att köpcentrumet skulle utrymmas omedelbart, ställde sig personal vid kassan för att ta betalt av gästerna, vilket Aftonbladet var först att rapportera om.

17-årige Johan Anesäter och hans jämnåriga flickvän Malvina Porsmyrhade just fått sin mat, när brandlarmet gick.

– Vi hade kollat på bio och skulle käka middag, för att sedan åka hem. I början när det kommer ett brandlarm, är man osäker på om det verkligen brinner och kolla runt och ser hur läget är. När folk började gå ut, hörde vi i högtalarsystemet hur de sa "leave the building immediately".

ANNONS

Började ta betalt

Men i stället för att utrymma lokalen, ställde sig personalen i kassan för att ta betalt. Malvina Porsmyr har tidigare varit med om en brand och fick panik.

– Jag tycker det är lite konstigt att det gjorde så, jag förstår att de förlorar mycket pengar på det men säkerheten ska alltid gå först, säger hon.

Medan Johan Anesäter ställde sig i den kön till kassan för att betala, rusade Malvina Porsmyr ut ur lokalen. Under tiden som Johan Anesäter väntade, var hans tankar mest hos Malvina Porsmyr. Eftersom restaurangen var halvfull när larmet gick, blev kön lång.

– Jag är ganska lugn som människa och tänkte mer på min flickvän. Jag hoppades kanske att de skulle beklaga det hela i kassan åtminstone, men det gjorde de inte heller, säger han.

Fick panikattack

När han betalat, letade Johan Anesäter upp sin flickvän utanför. Hon grät och hade fått en panikattack. De såg båda att de verkade vara bland de sista som kom ut ur köpcentrumet – alla andra lokaler hade redan blivit utrymda.

Till Aftonbladet uppger Vapianos kommunikationschef Charlotte Shingler att man kommer titta närmare på vad som hände

– Enligt våra rutiner ska vi se till att omedelbart evakuera lokalen och här har vi brustit då vi inte agerat så snabbt och tydligt som vi ska. Vi vill understryka att ingen hindrades från att lämna lokalen, skriver hon i ett mejl till Aftonbladet.

ANNONS
ANNONS