"Tobé var påtagligt nervös i början"

ANNONS
|

Sverigemötet inleddes på fredagsmorgonen. Vad har hänt hittills?

– Den programpunkt under dagen som alla väntat på med störst spänning – partisekreteraren Tomas Tobés tal – inledde hela mötet. I det fanns också en nyhet som han utvecklade under den efterföljande presskonferensen. Det handlar om att Sverige ska ha minst 25000 poliser år 2025. Det innebär ungefär 5000 fler än i dag och vid sidan av en kostnad på omkring 5 miljarder kronor, så skulle det kräva en satsning på fler platser på polisskolan ganska snabbt. Löftet ligger för övrigt helt i linje med det Liberalerna gick ut med förra helgen. En skillnad är dock att Jan Björklund lovade att polisernas löner ska höjas med 4000 kronor i månaden. Tobé nöjde sig med 2000 kronor i månaden – något han hade svårt att förklara anledningen till när han fick frågor på presskonferensen. Istället för att svara talade han om att regeringen inte aviserat någon höjdning alls.

ANNONS

Förtroende för Tomas Tobé har varit fokus inför mötet. Hur klarade han att tala inför de 1500 moderaterna på plats?

– Hyggligt. Inledningen var klart skakig. Det var påtagligt att han var nervös. Men han kom igång efter hand och mot slutet – när det handlade om brott och straff och poliser – verkade han rent av engagerad. När talet var över såg han oerhört lättad ut. Men under en ganska lång startsträcka flirtade han öppet med moderata kommunalråd runt om i landet och betonade hur stolt han var över dem alla. Och inte minst: han återkom fler gånger till att "vi alla tillsammans" måste jobba oss ur den här svåra situationen. Man kunde nästan tolka det som ett slags bön om att de inte skulle göra sig av med honom.

Hur ser resten av programmet ut?

– Nu pågår ett antal workshops och seminarier på teman som är rätt väntade för den som är det minsta intresserad av politik. Som: "arbete och ansträngning ska alltid löna sig", "svensk polis ska stärkas", "ansvar med ekonomin med minskade bidragskostnader". Man grupparbetar och diskuterar den politiska inriktningen helt enkelt. Jag ska alldeles strax sätta mig och lyssna på ett samtal med rubriken "en långsiktigt hållbar migrationspolitik". Och mellan alla seminarier pågår ett ständigt samtal i korridorerna. Det är ju ett stort antal folkvalda på alla nivåer på plats och för många handlar det om att knyta kontakter och utbyta erfarenheter. Sen avslutas alltihop på fredagsförmiddagen med den stora finalen: Anna Kinberg Batras tal.

ANNONS
ANNONS