Kommunstyrelsen i Eskilstuna vill införa tillståndsplikt för tiggare. Arkivbild
Kommunstyrelsen i Eskilstuna vill införa tillståndsplikt för tiggare. Arkivbild

Tillstånd kan krävas för tiggare i Eskilstuna

En majoritet i Eskilstunas kommunstyrelse föreslår att de som tigger i kommunen måste ha tillstånd av polisen. Förslaget ses på med intresse också från regeringshåll.

ANNONS
|

Skånska Vellinges planer på ett tiggeriförbud med hänvisning till lokala ordningsföreskrifter stoppades av länsstyrelsen i höstas. Kommunstyrelsen i Eskilstuna vill gå en delvis annorlunda väg. Enligt förslaget från S-M-C-majoriteten ska en ny paragraf införas i de lokala ordningsföreskrifterna som innebär att den som ägnar sig åt "passiv pengainsamling" är tvungen att söka tillstånd hos polisen.

- Vi gör det här utifrån ett humanistiskt perspektiv. Någon måste ta tag i den här frågan, framför allt för de här människornas skull. De far väldigt illa och kan utnyttjas av andra, säger kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) till Dagens Samhälle.

ANNONS

Vill få bort tiggeriet

Han bedömer att det idag handlar om 30-50 personer och sticker inte under stol med att det handlar om att få bort tiggeriet.

- Ja, det är klart att vi vill komma dit. Men om vi inför en tillståndsplikt blir personen också tvingad att ta kontakt med polisen, som får en väg in till de här personerna. Är det någon som är i en utsatt position? Ska man ha rätt att få tillståndet? Gynnar det den här personens situation?

Förslaget går nu på remiss till bland annat förvaltningarna och polisen. Enligt Jimmy Jansson kommer dock den politiska majoriteten att driva frågan vidare oavsett svaren och även i det här fallet väntas ärendet prövas av länsstyrelsen.

"Intressant initiativ"

Frågan får uppmärksamhet också från rikspolitiskt håll. Jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) säger att initiativet är intressant.

- Jag förstår det som att Eskilstuna, precis som regeringen, både vill att tiggeriet ska upphöra men också se till utsattheten i större utsträckning än att man bara förbjuder. Jag tänker mig att man kanske också kan veta hur länge en person har uppehållit sig i Sverige och jag förstår också kommunernas önskan och behov av att kunna reglera var man ber om pengar.

ANNONS

TT: Är det aktuellt att införa det här på riksnivå?

- Vi förbereder inget nationellt tiggeriförbud, men däremot så vill mitt parti se över ordningslagen och se hur man kan förändra den i förhållande till den situation vi har. Därför tycker jag det är intressant se hur initiativet i Eskilstuna slår ur.

TT

ANNONS