Det är stor brist på vårdplatser för tidigt född barn i Sverige. Arkivbild.
Det är stor brist på vårdplatser för tidigt född barn i Sverige. Arkivbild.

Wikström: Dålig planering för tidigt födda

ANNONS
|

Familjen var inlagd i Uppsala och hoppades att förlossningen skulle kunna ske där.

- Då fick vi veta "tyvärr – det finns inga platser, ni måste åka till Finland". Då blev det panik, säger Jenna Sandelin till Dagens Nyheter.

Hon och hennes sambo transporterades med ambulansflyg till Åbo där tvillingarna Olivia och Odelia föddes i vecka 32. Nu har familjen dessutom väntat i över en vecka på att få åka hem – det finns nämligen ingen personal som kan ta emot dem.

ANNONS

"Sverige har problem"

Att svenska familjer tvingas till Finland för att föda barn visar att Sverige har problem, anser Liisa Lehtonen, professor i neonatologi och verksamhetschef vid universitetssjukhuset i Åbo.

- Det är en kronisk situation när det är resursbrist i hela landet. Och de svenska familjer som kommer hit är inte så nöjda med att vara utomlands. När man får ett prematurt barn hamnar man i kris. Det är inte bra att skicka runt föräldrar i den krisen, säger hon till DN.

Sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) kritiserar landstingen för att ha dålig planering för de för tidigt födda.

- Blivande föräldrar ska inte behöva skickas till utomlands för att föda sina barn. Jag har själv en dotter som är född sex veckor för tidigt, och vet hur viktigt det är att i det skedet känna trygghet och att vården finns så nära det bara går. Det här är något vi borde klara inom Sverige gränser, säger Gabriel Wikström till DN.

ANNONS

Underbetyg för sjukvården

Situationen i Sverige har flera orsaker: Födelsetalen ökar, fler barn överlever för tidiga födslar och det är stor brist på neonatalsjuksköterskor. Det finns också ett begränsat antal högspecialiserade neonatalvårdsplatser.

Erik Normann, sektionschef för neonatologin vid akademiska sjukhuset i Uppsala tycker att det är ett underbetyg för svensk sjukvård att vi inte klarar av att hantera egna patienter.

- Vi märker av en större och större press på enheterna för sjuka nyfödda. Den senaste tiden har alla universitetskliniker haft en topp samtidigt, och när vi ringt runt har det varit fullt överallt. Då har det inte varit någon annan råd än att vända oss till våra grannländers kliniker, säger han till DN.

Förutom bättre planering anser Wikström att det krävs större samverkan med omgivande landsting. Resurser ska också sättas in för att råda bot på personalbrist.

- Här har regeringen inlett en satsning på att bygga ut antalet utbildningsplatser, speciellt när det gäller specialistsjuksköterskor.

ANNONS

ANNONS