Test avgör risk för lungcancer

ANNONS
|

Det är knappast förvånande att rökare och före detta rökare löper en betydligt högre risk att drabbas av lungcancer än andra.

Forskare vid Köpenhamns universitet har nu utvecklat ett test för att hitta dem som har allra störst risk att drabbas.

Vid rökning förändras arvsmassan, främst genom att den så kallade metyleringen minskar. På generna sitter normalt metylgrupper som styr uttrycket av olika gener, det vill säga hur aktiva generna är. Rökning, däremot, resulterar i att dessa metylgrupper släpper från arvsmassan.

Vid rökning påverkas främst en gen, AHRR, som sitter på kromosom fem, och genom att mäta graden av metylering av denna gen går det få en uppfattning om risken att drabbas av lungcancer, enligt forskarna.

ANNONS

Forskarna kontrollerade metyleringen av denna gen bland 7000 rökare som hade lämnat ett blodprov i samband med en studie som hade genomförts mellan 1991 och 1993. Metyleringen av AHRR jämfördes sedan med befintliga register.

Enligt forskarna, som redovisar sina resultat i tidskriften Thorax, fanns ett tydligt samband mellan graden av metylering och risk att utveckla lungcancer.

Andra forskare, däremot, anser att liknande test är onödiga. Att fråga människor om deras rökvanor och mäta "lungåldern" är mycket enklare, menar de.

TT

Fakta: Utbildning avgör cancerrisk

Den ojämförligt vanligaste cancerformen bland män är prostatacancer, medan bröstcancer dominerar bland kvinnor. Men hos de kvinnor som dör av sin cancer är dock lungcancer den vanligaste diagnosen, medan den är den näst vanligaste bland män. I dag drabbas fler kvinnor än män av lungcancer.

Risken att drabbas av lungcancer är mer än dubbelt så hög bland lågutbildade, jämfört med personer med eftergymnasial utbildning. Olikheten tros bero på skillnader i rökvanor.

Källa: Socialstyrelsen

ANNONS