Terrorinsamling på Facebook gav fängelse

Via Facebook har den 34-årige mannen samlat in pengar till flera terrorstämplade organisationer. Han döms till fängelse i sex månader i Sveriges första dom av detta slag.

ANNONS
|

På ett av sina Facebookkonton hade 34-åringen uppmanat till finansiering av terroristbrott, anser Malmö tingsrätt i domen. Man hänvisar bland annat till ett av inläggen där mannen skrivit "Hjälp oss att förse bröderna i fronten med vapen så den kan hämnas våra syskon".

- Den brottslighet han döms för avser ett mycket tidigt led i kedjan som kan leda fram till terroristbrott. Att han trots detta döms till fängelse beror på den synnerligen allvarliga brottslighet som gärningen i förlängningen kan leda till, samt att mannens uppmaning i sex månader legat ute på ett öppet Facebookkonto, säger chefsrådman Lennart Strinäs.

ANNONS

Förnekar brott

Mannen döms för brott mot "lagen om straff för offentlig uppmaning, rekrytering och utbildning avseende terroristbrott och annan särskilt allvarlig brottslighet". Den dömde förnekar brott och har i förhören hävdat att han tvärtom är motståndare till IS, och att Facebookkontona varit "skojkonton". Domstolen anser ändå att hans försök att samla in pengar till terrororganisationer har främjat det som kallas särskilt allvarlig brottslighet.

Det här är första gången som någon har åtalats i Sverige för att ha uppmanat andra människor att skänka pengar till terrororganisationer.

- Domen skickar ut en viktig signal att avståndet mellan ord och handling vad gäller Sveriges internationella åtagande inte är så stort. Sverige ska inte få vara en plattform för stödverksamhet för terrorverksamhet, säger vice chefsåklagare Hans Ihrman.

- Det är viktigt att få de här brotten prövade i domstol. Det blir en vägledning för oss till hur vi ska förhålla oss till den typen av brottslighet framöver, sade Åsa Nilsson, avdelningschef på Säpo, till TT.

ANNONS

Låg tröskel

På Ekobrottsmyndigheten kan man inte uttala sig om ifall antalet misstänkta fall av terrorfinansiering har ökat de senaste åren.

- Men vi har genomfört en personalutbildning kring frågan tillsammans med Säpo och vi kan redan se att den har fått effekt. Det har blivit en mycket bättre struktur och personalen känner i dag sig tryggare med att förmedla information vidare till Säpo, säger polischef Torbjörn Rosén vid Ekobrottsmyndigheten.

Han berättar att tröskeln är låg för vilken information som Ekobrottsmyndigheten beslutar att skicka vidare till Säpo.

- Det kan handla om att personer som Säpo redan har aviserat intresse för dyker upp i våra utredningar, eller att vi lägger märke till misstänkta transaktioner som avviker från ett företags eller en individs naturliga beteende. Till exempel att man överfört pengar till banker i länder som i nuläget kan ha kontakt med IS.

ANNONS
TT

Fakta: Lagtexten

Lagen om "straff för offentlig uppmaning, rekrytering och utbildning avseende terroristbrott" antogs 2010.

I lagen står det att "den som i ett meddelande till allmänheten uppmanar eller annars söker förleda till särskilt allvarlig brottslighet döms till fängelse i högst två år".

Den 34-årige mannen dömdes för att han uppmanat andra att skänka pengar till Islamiska staten (IS), dåvarande al-Nusrafronten (organisationen har senare bytt namn flera gånger) och Ahrar al-Sham. De två första är listade av EU och FN som terroristorganisationer och den senare som terroristfinansiär.

Maningarna låg ute på Facebook mellan oktober 2014 och mars 2015.

Källor: TT:s textarkiv, åtalet vid Malmö tingsrätt.

ANNONS