Terrorinsamling gav fängelse

Via Facebook ska den 34-årige mannen ha uppmanat människor att skänka pengar till terrororganisationer. Nu döms han till fängelse i sex månader i en tingsrättdom som är den första i sitt slag.

ANNONS
|

På ett av sina Facebookkonton har 34-åringen uppmanat till finansiering av terroristbrott, säger Malmö tingsrätt och hänvisar till ett av inläggen där mannen skrivit "Hjälp oss att förse bröderna i fronten med vapen så den kan hämnas våra syskon".

- Den brottslighet han döms för avser ett mycket tidigt led i kedjan som kan leda fram till terroristbrott. Att han trots detta döms till fängelse beror på den synnerliga allvarliga brottslighet som gärningen i förlängningen kan leda till, samt att mannens uppmaning i sex månader legat ute på ett öppet Facebookkonto, säger chefsrådman Lennart Strinäs.

ANNONS

Förnekar brott

Mannen döms för "brott mot lagen om straff för offentlig uppmaning, rekrytering och utbildning avseende terroristbrott och annan särskilt allvarlig brottslighet". Den dömde förnekar brott, men domstolen anser att det är styrkt att han på Facebook har uppmanat till finansiering av terroristbrott. Hans försök till att samla in pengar till terrororganisationer anses ha främjat det som kallas särskilt allvarlig brottslighet.

- Eftersom tingsrätten har delat min bedömning gällande både gärningen och påföljderna kan jag inte vara annat än nöjd, säger vice chefsåklagare Hans Ihrman.

Detta är första gången som någon har åtalats i Sverige för att ha uppmanat andra människor att skänka pengar till terrororganisationer.

- Domen skickar ut en viktig signal att avståndet mellan ord och handling vad gäller Sveriges internationella åtagande inte är så stort. Sverige ska inte få vara en plattform för stödverksamhet för terrorverksamhet, säger Hans Ihrman.

ANNONS

Blir en vägledning

- Det är viktigt att få de här brotten prövade i domstol. Det blir en vägledning för oss till hur vi ska förhålla oss till den typen av brottslighet framöver, sade Åsa Nilsson, avdelningschef på Säpo, inför domen i Malmö tingsrätt.

TT: Hur mycket fokuserar ni nu på den här typen av brottslighet?

- All utredning kopplad till terror är givetvis viktig för oss, så vi försöker fokusera på det vi kan. Sedan är det olika typer av allvarlighet i brottstyperna. Det här är ju ett uppmaningsbrott, men det är nog så viktigt för oss att få det prövat, precis som de andra brottstyperna inom terrorlagstiftningen.

TT

Fakta: Lagtexten

Lagen om "straff för offentlig uppmaning, rekrytering och utbildning avseende terroristbrott" antogs 2010.

I lagen står det att "den som i ett meddelande till allmänheten uppmanar eller annars söker förleda till särskilt allvarlig brottslighet döms till fängelse i högst två år".

Den 34-årige mannen har åtalats misstänkt för att ha uppmanat människor till att skänka pengar till Islamiska staten (IS), dåvarande al-Nusrafronten (organisationen har senare bytt namn flera gånger) och Ahrar al-Sham. De två första är listade som terroristorganisationer av bland annat EU och FN, och den senare som terroristfinansiär.

Brotten ska ha begåtts via Facebook mellan oktober 2014 och mars 2015.

Källor: TT:s textarkiv, åtalet vid Malmö tingsrätt.

ANNONS