Telia-avslöjare prisas

En av dem som belönas med årets Right Livelihood-pris är den grävande journalisten Khadija Ismayilova från Azerbajdzjan. Hon bidrog till att avslöja Telia Soneras mutaffärer i landet.

ANNONS
|

Sanningen om dessa och andra solkiga transaktioner lyfts fram i motiveringen. 41-åriga Ismayilova får priset “för sina modiga avslöjanden om korruption på högsta politiska nivå genom enastående grävande journalistik med fokus på transparens och ansvarsutkrävande”.

Hon blir den första från Azerbajdzjan att få Right Livelihood-priset, även kallat det alternativa Nobelpriset.

"Jag tar med glädje emot det på Azerbajdzjans alla journalisters och människorättsförsvarares vägnar, vilka fortsätter att arbeta trots svåra förutsättningar", säger Ismayilova i ett pressmeddelande.

Hon är vida känd för sina granskande reportage som lyft fram hur Azerbajdzjans presidentfamilj berikat sig i ljusskygga affärer och hur mänskliga rättigheter åsidosatts av en auktoritär regim. Hon har fått betala ett högt pris i form av trakasserier och falska anklagelser. Men trots halvannat år i fängelse har Ismayilova inte låtit sig tystas.

ANNONS

Hjälpt miljoner utsatta

Tre pristagare delar på prissumman tre miljoner kronor. Övriga två är Colin Gonsalves från Indien och Yetnebersh Nigussie från Etiopien.

Gonsalves, 65 år, är en av sin generations främsta människorättsjurister och grundare av ett indiskt nätverk av jurister som driver rättsprocesser för "Indiens mest sårbara människor".

En av hans viktigaste segrar var fallet "Right to food" från 2001 som ledde till att Högsta domstolen beordrade gratis måltider till alla skolbarn samt subventionerat spannmål till över 400 miljoner indier under fattigdomsgränsen.

Etiopisk aktivist

Den 35-åriga Nigussie är en aktivist som lyckats ändra synen på funktionsnedsättningar, såväl lokalt som globalt. Hon är själv blind.

"Yetnebersh Nigussie är ett lysande hopp för alla, inte enbart för den dryga miljard människor med någon typ av funktionsnedsättning", säger Ole von Uexkull, chef för Right Livelihood-stiftelsen, i ett pressmeddelande.

Det finns också en fjärde pristagare. En av världens främsta miljöjurister, Robert Bilott från USA, får året hederspris. 52-åringen belönas "för att ha avslöjat utsläpp av miljögifter som pågått under decennier, vunnit rättvisa för drabbade och skapat prejudikat för en effektiv reglering av hälso- och miljöfarliga ämnen”.

TT

Fakta: Right Livelihood-priset

Right Livelihoodpriset grundades 1980 och har hittills tilldelats 170 pristagare från 69 länder.

Jakob von Uexkull, tysk-svensk filatelist, sålde sitt företag för att få en grundplåt till finansieringen av priset. Sedan dess finansieras det av enskilda, privata givare. Stiftelsen leds numera av Jakob von Uexkulls systerson Ole von Uexkull.

Pristagarna utses av en international jury efter en öppen nomineringsprocess. I år hade juryn över 100 nomineringar att ta ställning till.

Prisutdelningen sker den 1 december på Vasamuseet i Stockholm.

Källa: Right Livelihood Award-stiftelsen

Fakta: Årets pristagare

Tre pristagare delar på tre miljoner kronor i prispengar:

• Colin Gonsalves, människorättsjurist från Indien. Han får priset ”för sin oförtröttliga och innovativa juridiska kamp under tre decennier för att Indiens mest marginaliserade och sårbara invånares mänskliga rättigheter ska respekteras”.

• Khadija Ismayilova, undersökande journalist från Azerbajdzjan. Hon får priset “för sina modiga avslöjanden om korruption på högsta politiska nivå genom enastående grävande journalistik med fokus på transparens och ansvarsutkrävande”.

• Yetnebersh Nigussie, etiopisk aktivist för FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Hon priset “för sitt inspirerande arbete med att främja rättigheter för, och inkludering av, personer med funktionsnedsättning så att alla kan nå sin fulla potential och samhällets attityder förändras”.

Dessutom får Robert Bilott från USA ett hederspris “för att ha avslöjat utsläpp av miljögifter som pågått under decennier, vunnit rättvisa för drabbade och skapat prejudikat för en effektiv reglering av hälso- och miljöfarliga ämnen”.

Källa: Right Livelihood Award-stiftelsen

ANNONS