Boel Westin, ordförande för Alma-juryn. Arkivbild.
Boel Westin, ordförande för Alma-juryn. Arkivbild.

"Tar de stora frågorna på allvar"

ANNONS

Boel Westin, ordförande för Alma-juryn och professor i litteraturvetenskap:

- Han är en fantastisk illustratör och författare och en innovatör. Han är också en inspiratör för väldigt många illustratörer och författare. Inom bilderbokskonsten är han en portalfigur. Det som också är intressant med honom är att han byter uttryck, han är väldigt variationsrik. En ständig förnyare.

Stina Wirsén, illustratör och barnboksförfattare:

ANNONS

- ”Anden, Döden och Tulpanen” är en bok som har betytt så mycket för mig. Den fungerar lika bra för vuxna som för barn. Den håller en konstnärligt väldigt hög kvalitet, den är så spröd och vacker med en återhållen, ljus färgskala. Jag har haft den boken med mig i mitt arbete på Ersta barnhospice, där jag själv har jobbat med frågor kring barn och död och nu har jag pillat in den i deras bibliotek. Det är en exceptionell bok, så vacker och trösterik.

Henning Trollbäck, illustratör och aktiv i intresseorganisationen Svenska Tecknare:

- Det är ett utmärkt val. Wolf Erlbruch är en både intressant och djup bilderboksförfattare. Det är jätteroligt att de har valt en bilderboksförfattare. Det gör mig lika glad varje gång. Det är då priset är som intressantast, för att det uppmanar kritiker och läsare att titta på något som ofta bara svischar förbi.

ANNONS

Åsa Warnqvist, forskare vid Svenska barnboksinstitutet:

- Han uppfinner sig själv på nytt hela tiden och han blandar humor och allvar på ett sätt som är väldigt hoppfullt och sympatiskt. De kallade honom för "omsorgsfull visionär" i motiveringen och det tycker jag var en väldigt bra beskrivning. Han tar de stora frågorna på allvar och det tycker jag är väldigt sympatiskt.

Mats Berggren, författare och tidigare medlem i Alma-juryn:

- Det var dags för en illustratör och då låg han bra till – han är en av de allra bästa. Hans mästerverk är en bok som heter "Anden, Döden och Tulpanen", som finns på svenska. Han har tecknat till både egna och andras texter, men är kanske allra bäst när han gör det till sina egna.

TT

ANNONS