Effekten av att behandla barn som löper stor risk att utveckla jordnötsallergi med små mängder jordnötter sitter kvar i åtminstone fyra år.
Effekten av att behandla barn som löper stor risk att utveckla jordnötsallergi med små mängder jordnötter sitter kvar i åtminstone fyra år.

Taktik mot nötallergi håller i längden

Små mängder jordnötter tidigt i livet minskar risken för allergier senare i livet. Och effekten sitter kvar i flera år.

ANNONS
|

För en nötallergiker kan jordnötter – i värsta fall – resultera i en livshotande allergisk chock.

För några år sedan kunde bland annat australiska forskare visa att små mängder nötter tidigt i livet till barn med stor risk att utveckla jordnötsallergi minskar risken att utveckla allergi.

Vissa länder rekommenderar därför nu föräldrar att introducera jordnötter för barn i unga år. Australien var först ut och sedan dess har även USA gått samma väg. I Sverige är vi mer försiktiga och här handlar råden mer om "kan" eller "får", snarare än att man "bör".

ANNONS

Nu har de australiska forskarna följt upp resultaten och kan visa att en majoritet av barnen fortfarande är allergifria fyra år efter behandlingen.

Den ursprungliga studien visade att 80 procent av barnen blev allergifria efter den 18 månader långa behandlingen. Nu, fyra år senare, kan fortfarande 70 procent av barnen äta jordnötter, uppger AFP.

- Resultaten tyder på att vår behandling är effektiv för att få till stånd en tolerans (mot nötter), upp till fyra år efter avslutad behandling och att behandlingen är säker, säger Mimi Tang, forskare vid Melbourne´s Murdoch Childrens Research Institute, till nyhetsbyrån.

TT

Fakta: Små mängder

De amerikanska riktlinjerna presenteras av National Institute of Allergy and Infectious Diseases.

Enligt dessa bör barn med hög risk för jordnöts- och/eller äggallergi smaka på jordnötter mellan 4 och 6 månaders ålder. Dessa barn bör dock träffa en specialist innan provsmakningen.

För barn med låg eller medelhög risk bör jordnötter introduceras från sex månaders ålder och barnen behöver inte träffa en specialist.

Eftersom barn kan sätta jordnötter i halsen, uppmanas föräldrarna att inte ge hela jordnötter. Små skedar jordnötssmör, jordnötssoppa eller finmalda jordnötter i yoghurt är att föredra.

ANNONS