Tagna på bar gärning i knarkplanet

De hyrde ett privatplan och flög till Nederländerna. Här överlämnades en mörkgrå rullväska packad med 18 kilo kokain till en av männen. När de sedan landade på en flygplats utanför Landskrona några timmar senare slog polisen till. – De är i princip tagna på bar gärning, säger kammaråklagare Stefan Gradler.

ANNONS
|

Tre män står åtalade för grov narkotikasmuggling och grovt narkotikabrott. På tisdag nästa vecka startar rättegången.

Brotten som trion misstänks för att ha begått ska ha utförts den 30 mars i år.

Enligt det åtal som lämnats in ska två av männen, piloten och hans passagerare, flugit från flygfältet i Hagshult med ett privatplan som en tredje person hyrt från en flygklubb i södra Småland.

Först mellanlandade de i Groningen innan de fortsatte mot Drachten i Nederländerna.

I en rapport, som en polisofficer vid det internationella rättshjälpscentrumet i Nederländerna skrivit, står det att planet landade klockan 13.34 på flygfältet. De två männen steg sedan ut ur planet och en av dem hoppade in i en grå minibuss som åkte i riktning mot Drachtens centrum. Mannen ska då ha varit tomhänt.

ANNONS

Silvrig väska - med knark

När han ungefär femtio minuter senare kom tillbaka till flygplatsen drog han på en mörkgrårullväska. Väskan lastades in i det lilla privatplanet och planet lyfte med destinationsort Landskrona.

På bilder i förundersökningsprotokollet ser man hur mannen, som åkte in mot Drachtens centrum, går och drar på rullväskan. Han har fångats på bild av flera övervakningskameror, bland annat i en hotellobby och en butik.

Dessa bilder har polisen fått fram genom rättshjälps av polisen i Nederländerna. Det framgår i förundersökningen att flygplatsen Drachten övervakades av webbkameror och det är där som männen fångats på bild.

Brottslingarna nekar

Några timmar efter att de lyft från Drachten landade planet på en flygplats i Landskrona. Här väntade en tredje person. Väskan lastades ut ur planet och överlämnades till den tredje personen.

Då slog polisen till.

När polisen öppnade väskan såg man att den innehåll 18 kilo kokain.

Åklagaren bedömer att det rör sig om grova brott "eftersom de utgjort ett led i en verksamhet som bedrivits yrkesmässigt i större omfattning och avsett en särskilt stor mängd narkotika samt utförts på ett särskilt förslaget sätt".

Trion nekar till brott.

– Han förnekar brott. Han vet ingenting om innehållet i den här väskan, säger Sven Jernryd, som försvarar mannen som hyrde planet och tog emot väskan.

ANNONS

Gunnar Björkdal bekräftar att hans klient nekar till brott men i övrigt vill han inte kommentera hur hans klient förklarar det hela.

GP har söktden tredje mannens, det vill säga pilotens, advokat men han har inte gått att nå.

Tips från holländsk polis

Ytterligare en person tros vara inblandad i kokainsmugglingen, han misstänks för att ha lämnat över knarkväskan inne i Drachten.

– Han är häktad i sin frånvaro. Vi har inte fått tag i honom än, säger kammaråklagare Stefan Gradler.

Han berättar att det var en ren slump att trion åkte fast.

– Det var ren otur/tur, beroende på vilken sida man är, säger han och berättar om hur misstankarna uppkom.

– Det var information som kom från holländsk polis som hade sett det här planet på ett flygfält i Holland och omständigheterna var sådana att man kunde misstänka någon form av brottslighet så man tipsade därför svensk polis som kunde följa planet och sedan infann man sig på flygfältet dit det var på väg, säger Stefan Gradler.

Det finns dock inga uppgifter som pekar på att de gjort någon liknande resa tidigare.

Trots sin erfarenhet som åklagare har Stefan Gradler inte varit med om något liknande brottsmodus tidigare.

– Något annat sådant här ärende har jag aldrig haft men man kanske kan fundera på om det kanske inte är vanligare än man tror, att använda privatflyg. Visserligen hamnar man i en konstig situation när man har knark i bagaget men det finns väldigt många obevakade flygfält att gå ner på.

ANNONS

Tagna på bar gärning

I detta fall rörde det sig om 18 kilo kokain - vilket innebär stora summor pengar.

– Om vi säger att man får betala, bara för enkelhetens skull, 1 000 kronor gram så blir det 18 miljoner kronor. Det här kokainet var väldigt koncentrerat, 67 procent, så det kan man ju spä ut två tre gånger, säger Stefan Gradler.

Vilket innebär att värdet ökar betydligt.

– Det är stora pengar inblandade i det här.

Minimistraffet för denna typ av brottsligheten är 5,5 år. Hur det blir i detta fall beror på vad som kommer fram under rättegången. Men åklagaren anser att han har bra bevisning.

– Bevisläget menar jag är väldigt gott. De är i princip tagna på bar gärning.

ANNONS