Tänk på sälar och inse att allt kan hända

Drygt ett halvår kvar till valet. Temperaturen har skruvats upp – men opinionen står stilla. Det räcker dock att tänka på sälar, Emelie Holmquist eller Christer Ewe för att inse att allt kan hända.

ANNONS
|

Moderaterna tappar någon tiondel i februari månads GP/Sifo. Socialdemokraterna och Vänstern likaså. Miljöpartiet är kanske på lite säkrare mark, medan Kristdemokraterna fortfarande är i behov av all hjälp de kan få. Centern är över 10 procent igen – men precis som alla andra förändringar är uppgången inom felmarginalen.

Ska man vara krass kan man alltså konstatera att inget hänt och väljarna befinner sig på samma plats som för en månad sedan – trots att Centern haft kommundagar, Vänstern kongress och att debatten om Göteborgsmoderaternas valfilm varit ljudligare än det mesta annat.

Läs mer: GP/Sifo: Nu är Alliansen större även utan KD

ANNONS

Jo, väljarna är rörliga

Räkna inte med att det är lika stilla om ett halvår.

Och även om det ser ut som att opinionen inte rör sig alls, så har faktiskt 26,6 procent av väljarna bytt parti sedan valet 2014. Det visar att väljarna är rörliga och att vi inte kan ta särskilt mycket för givet trots allt.

Inte minst då det är i valtider saker och ting brukar hända.

Sommaren 1988 började det dyka upp döda sälar vid den danska ön Anholt. Innan epidemin var över hade 60 procent av sälarna i Skagerrak fått sätta livet till. Det finns en spridd uppfattning om att Miljöpartiet kom in i riksdagen för första gången som en följd av händelsen.

Sveket ändrade allt

Valet 2010 tycktes avgjort redan halvvägs in i mandatperioden. Sedan kom finanskrisen och regeringen Reinfeldt hämtade in ett omöjligt underläge och gick mot en ganska klar seger – tills Emelie Holmquist i blogginlägget Sveket berättade om sin kroniskt sjuka mamma som var på väg att bli utförsäkrad.

Slutskedet av valrörelsen handlade nästan uteslutande om det som kom att kallas stupstocken i sjukförsäkringen – och det var med ett nödrop en försvagad alliansregering kunde sitta kvar.

Fem dagar före valet 2002 sände Uppdrag granskning valstugereportaget, där moderatpolitikern Christer Ewe filmades med dold kamera när han uttryckte sig rasistiskt inför det han trodde var en väljare. I valet föll Moderaterna från 23 till 15 procent och tappade 27 mandat i riksdagen. Ett fiasko som i förlängningen innebar slutet på Bo Lundgrens tid som partiledare.

ANNONS

Det är inte val i dag

Frågan "vilket parti skulle du rösta på om det var val i dag?" ger inte svar på någonting annat än just det – och det är inte val i dag. Mycket kan hända fram till dess och det är omöjligt att veta vad som finns framför näthinnan på väljarna på valdagen.

I veckan publicerade Expressen en undersökning där väljarna rankade de viktigaste frågorna. Lag och ordning toppade. Hela 19 procent av de tillfrågade såg frågan som den viktigaste, en fördubbling mot hur det såg ut för ett år sedan.

När DN gjorde en liknande mätning vid årsskiftet var det invandringen som var nummer ett. Lag och ordning hamnade först på fjärde plats – både sjukvård och skola var före.

Vad väljarna prioriterar kan alltså ändras snabbt – och det spelar stor roll, eftersom olika partier gynnas av vilka frågor som står i fokus. Det visar inte minst historien om säldöden.

Oklart vad sälarna betydde

Miljöfrågorna var nämligen heta 1988. Kärnkraftsolyckan i Tjernobyl var fortfarande i färskt minne och Miljöpartiet låg högt i opinionsmätningarna redan innan den första döda sälen syntes till. Det finns till och med de som argumenterar för att MP snarare tappade röster på säldöden, eftersom den gjorde att andra partier också upptäckte miljöfrågan.

ANNONS

Hur det hade gått i valet 1988 utan säldöden är förstås omöjligt att säga – utan den kanske andra frågor hamnat i fokus, så att MP fallit tillbaka av det skälet.

Och det enda man kan veta säkert om valet 2018 är att alla partier kommer att jobba hårt för att hamna rätt i fas med de frågor som för stunden är hetast.

ANNONS