Patriark Ignatius Aphrem II. Arkivbild.
Patriark Ignatius Aphrem II. Arkivbild.

Syrisk-ortodoxe ledaren på plats i Sverige

Han är andlig ledare för omkring 50 000 personer i Sverige. Syrisk-ortodoxa kyrkans högste ledare, patriark Ignatius Aphrem II, inleder sitt Sverigebesök i Uppsala på lördagen.

ANNONS
|

På schemat står bland annat ett offentligt samtal med ärkebiskop Antje Jackelén.

För syrisk-ortodoxa kyrkans svenska medlemmar har besöket en stark betydelse, inte minst som en symbol för samarbetet mellan Svenska kyrkan och den syrisk-ortodoxa.

- Jag ser det här som en viktig möjlighet att stärka våra relationer och jobba ännu närmare varandra och visa på den ömsesidiga respekt som finns mellan oss, säger Yusuf Aydin, som är styrelsemedlem i syrisk-ortodoxa kyrkan i Sverige.

ANNONS

Patriark Ignatius Aphrem II tillträdde sitt ämbete 2014 och reste året därefter till Sverige för att besöka församlingar, en typ av besök som den högste ledaren i kyrkan gör av tradition efter den att han blivit vald. Den här gången är han i stället inbjuden av Svenska kyrkan och kommer förutom samtalet med ärkebiskop Jackelén i Uppsala domkyrka även att framföra en hälsning vid kyrkomötets öppnande den 2 oktober.

- Han kommer att tala om den utsatta position som vår kyrka och andra kristna kyrkor i Mellanöstern befinner sig i. Jag hoppas att man även från Svenska kyrkans håll passar på att uppmärksamma detta och visar sitt stöd, säger Yusuf Aydin.

TT

Syrisk-ortodoxa kyrkan

Syrisk-ortodoxa samfundet är med sina omkring 50000 medlemmar det största ortodoxa samfundet i Sverige. Totalt finns det runt 2,5 miljoner syrisk-ortodoxa kristna i världen. En stor del av dem har tvingats fly från sina tidigare hemländer Syrien, Turkiet, Libanon och Irak.

ANNONS