SVT-journalister gripna i Zambia

Två journalister från SVT:s Uppdrag granskning har suttit gripna i flera dagar i Zambia, men har nu släppts, rapporterar SVT Kultur.

ANNONS
|

– De har suttit frihetsberövade under några dagar och har behandlats väl. Men jag har inte kunnat prata med dem eftersom de ännu inte fått tillbaka sina mobiltelefoner, säger Nils Hansson, projektledare på Uppdrag granskning.

Det är SVT-journalisternaSophia Djiobaridis och Åke Wehrlingfrån Uppdrag granskning som har suttit frihetberövade under flera dagar samtidigt som de har blivit förhörda av polis, skriver SVT Kultur. Journalisternaharvarit i Zambia för att granska hur svenska biståndspengar används i landet.

– De var där på ett granskande uppdrag, mer vill jag helst inte berätta, säger Nils Hansson till SVT.

Zambia är en av Sveriges större mottagare av bistånd. År2009 avbröts samarbetet med Sida, en statlig myndighet som arbetar på uppdrag av Sveriges riksdag och regering för att minska fattigdomen i världen,då det avslöjades att runt 50 miljoner kronor i bistånd, varav sju miljoner var svenska, försvunnit i en korruptionsskandal, skriver SVT Kultur.

ANNONS

Både Sophia Djiobaridis och Åke Wehrling har uppgett för SVTatt de mår bra efter omständigheterna.

Enligt Utrikesdepartementets reseinformation är Zambia "mestadels ett fredligt land att resa till, men ibland kan störningar mellan rivaliserande politiska grupper bryta ut med kort varsel. Man bör därför iaktta försiktighet vid eller helt undvika politiska möten, demonstrationer och folksmanlingareftersom de kan urarta i våldsyttringar och skadegörelse", skriver UD.

ANNONS