Förvar i Kållered. Arkivbild.
Förvar i Kållered. Arkivbild.

Sveriges förvar får kritik av EU-kommissionen

EU-kommissionen anser att det är "av yttersta vikt" att Sverige ökar antalet förvarsplatser för personer som ska utvisas, rapporterar Svenska Dagbladet.

ANNONS
|

I en granskning skriver kommissionen att Sverige annars riskerar att bryta mot sitt åtagande att verkställa utvisningar och avvisningar av personer som inte har rätt att vistas i landet.

Rapporten från EU-kommissionen innehåller också kritik mot hur förvaren sköts och förhållandena för de förvarstagna. EU-tjänstemän har bland annat besökt häkten för personer som bedöms vara självmordsbenägna, och skriver att brottsmisstänkta "till och med har mer fri rörlighet".

Det råder stor brist på förvarsplatser. Sedan förra året har samtliga 357 platser vid flera tillfällen varit upptagna, skriver SvD. Migrationsverket räknar med att få fram omkring 150 nya platser i år och undersöker möjligheten att öppna ett nytt förvar i norra Sverige.

ANNONS

I förra veckan uppgav gränspolisen för TT att man vid upprepade tillfällen tvingats släppa personer som har frihetsberövats i väntan på utvisning eller avvisning, eftersom Migrationsverkets förvar har varit fullbelagda.

- Det har i princip varit fullt under ett par månader. Det kan finnas en och annan plats ledig. Och en del platser på förvaren är dessutom vikta åt familjer och kvinnor, sade Kristoffer Tunander, handläggare hos gränspolisen till TT.

Gränspolisen gör bedömningen att åtminstone 800 platser behövs, och att det behovet dessutom kommer att öka.

TT

Fakta: Sveriges Förvar

Migrationsverket har 357 förvarsplatser på 5 orter i Sverige: Åstorp, Kållered, Flen, Märsta och Gävle. Under året ska det utökas med ytterligare 150 platser. Bland annat ska förvaren i Flen och Märsta utökas och ett tillfälligt förvar öppnas i Ljungbyhed.

Migrationsverket, Polismyndigheten eller en domstol kan besluta om en person ska placera i förvar. Det är främst när det tagits beslut om utvisning eller avvisning som man sätter en person i förvar för att säkerställa att personen inte avviker.

Förvar kan även användas om man behöver utreda någons rätt att vistas i landet eller om identiteten är oklar. En person kan inte tas i förvar enbart på grund av att personen har ett avvisnings- eller utvisningsbeslut.

Migrationsverket är ansvarigt för förvarsverksamheten och för att beslut om förvar ska kunna verkställas. Migrationsverket ansvarar även för tillsynen och behandlingen av förvarstagna.

Källa: Migrationsverket

ANNONS